OMS și ISARIC au lansat un studiu internațional asupra cazurilor de COVID de lungă durată

  • 13 August 2021 10:07
OMS și ISARIC au lansat un studiu internațional asupra cazurilor de COVID de lungă durată

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Consorțiul internațional pentru infecții respiratorii acute severe și emergente (ISARIC) au anunțat joi lansarea unui proiect ce constă în colectarea de date pentru a înțelege mai bine caracteristicile cazurilor de lungă durată de COVID-19, care rămâne unul dintre cele mai puțin înțelese aspecte ale pandemiei, informează AFP.

Într-o declarație transmisă de OMS, ISARIC a declarat că aceste cazuri de boală reprezintă o "criză globală emergentă în domeniul sănătății".

Se știu puține lucruri despre motivele pentru care unele persoane, după ce trec prin faza acută a infecției, se refac cu greu și suferă de simptome persistente, cum ar fi dificultăți de respirație, oboseală extremă și leziuni cerebrale, precum și tulburări cardiace și neurologice.

Deși un ''număr semnificativ'' de pacienți cu COVID-19 suferă ulterior de sindromul ''long covid'', ''informațiile privind această boală sunt limitate și se bazează pe un număr mic de pacienți, urmăriți pe termen scurt'', a precizat ISARIC.

Este nevoie de optimizarea și standardizarea colectării și comunicării datelor clinice între studii (în special studiile clinice) și practica clinică pentru această afecțiune, a adăugat organizația.

Acest program de cercetare va începe cu un sondaj în rândul persoanelor care trăiesc cu simptomele COVID-19.

Aproape 205 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate de la izbucnirea epidemiei în China, în decembrie 2019, potrivit unui bilanț întocmit de AFP din surse oficiale.

Cifra reală, incluzând cazurile neînregistrate, este probabil să fie mult mai mare, în timp ce numărul persoanelor care suferă de COVID-19 de lungă durată este pur și simplu necunoscut.

OMS a declarat săptămâna trecută că lucrează la dezvoltarea unor programe mai bune destinate recuperării persoanelor cu această formă de boală.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău