OMS se așteaptă ca tratatul internațional privind pandemiile să fie gata în luna mai

  • 30 Martie 2021 14:25
OMS se așteaptă ca tratatul internațional privind pandemiile să fie gata în luna mai

Tratatul împotriva pandemiilor propus de UE și susținut într-un comunicat comun de 25 de șefi de stat și de guvern ar putea fi gata pentru parafare încă din luna mai a acestui an, spune directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează EFE, citată de Agerpres.

„Cele 194 de state membre ale OMS vor începe acum negocierile și ne așteptăm să avem o rezoluție în mai, când se desfășoară Adunarea Generală a Sănătății”, a spus Tedros într-o conferință de presă organizată pentru prezentarea acestei propuneri de tratat al cărui scop este de a pregăti mai bine omenirea în cazul pandemiilor viitoare.

Deși conținutul acordului va depinde de aceste negocieri, Tedros și-a exprimat interesul ca viitorul tratat să includă măcar trei puncte-cheie: adoptarea în comun a unor măsuri de prevenție și urgență, informarea cu privire la patogeni (virusuri și alte cauze ale bolilor) și stabilirea mecanismelor pentru combaterea epidemiilor, printre care trebuie să se regăsească medicamentele, vaccinurile și testele.

„Lumea nu-și poate permite să aștepte încheierea actualei pandemii pentru a se pregăti să facă față următoarei”, a spus șeful OMS, care a amintit că actuala criză sanitară „a expus hibe ale sistemelor naționale, regionale și globale de pregătire în caz de pandemie”.

Tedros a semnalat și că pandemia „a arătat cât de necesar este un angajament universal”, un tratat care „să ofere un cadru pentru cooperare internațională și solidaritate”. Viitorul tratat ar putea să aibă ca bază de plecare elemente deja prezente în Constituția OMS, printre care principii precum „sănătate pentru toți” și lipsa discriminării.

Lideri din 23 de țări, inclusiv președintele Klaus Iohannis, președintele Consiliului European și directorul general al OMS au cerut marți, într-un demers comun, elaborarea unui „tratat internațional privind pandemiile” pentru a face față viitoarelor crize sanitare. Propunerea a fost prezentată într-un articol semnat de lideri din țări de pe cinci continente, printre care președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic Boris Johnson, președinții sud-coreean Moon Jae-in, sud-african Cyril Ramaphosa, indonezian Joko Widodo sau chilian Sebastian Pinera.

Tedros a ales să nu acorde prea mare importanță absenței de pe această listă a liderilor unor țări precum SUA, Rusia sau China, apreciind că deocamdată este vorba doar despre o scrisoare de intenție și că la negocierile viitoare vor participa cu siguranță toate statele membre ale OMS.

La conferința de presă a lui Tedros a participat și președintele Consiliului European, Charles Michel, care a amintit că Uniunea Europeană a avut încă de anul trecut ideea unui tratat împotriva pandemiilor și a subliniat că un document de acest tip „poate îmbunătăți prevenția și răspunsul la viitoarele pandemii”.

„Întrebarea nu este dacă va exista o viitoare pandemie, ci cum va fi aceasta. Trebuie să fim pregătiți pentru ea și nu avem timp de pierdut”, a spus Michel, care a subliniat că, pentru ca răspunsul la o viitoare pandemie să fie mai bun, este nevoie să se pună accent pe transparența și pe responsabilitatea sistemului internațional de pregătire pentru urgențe.

„COVID-19 a expus punctele slabe și divizările din societățile noastre, iar acesta este momentul să ne unim în calitate de comunitate globală pentru a construi o apărare pentru generațiile viitoare dincolo de această criză”, a conchis președintele Consiliului European.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău