OMS | Șase țări au raportat cazuri de infecția cu COVID-19 la nurci

  • 07 Noiembrie 2020 12:26
OMS | Șase țări au raportat cazuri de infecția cu COVID-19 la nurci

Șase țări, printre care Danemarca și Statele Unite, au raportat până în prezent cazuri de COVID-19 în fermele de nurci, a declarat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit AFP, citat de Agerpres.

"Până în prezent, șase țări, și anume Danemarca, Olanda, Spania, Suedia, Italia și Statele Unite, au raportat Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor cazuri de SARS-CoV-2 în fermele de nurci", a precizat OMS într-un comunicat.

Anunțul vine după ce premierul danez, Mette Frederiksen, a anunțat miercuri eutanasierea tuturor celor peste 15 milioane de nurci din țară, susținând că o mutație a virusului SARS-CoV-2, care ar putea amenința eficacitatea un viitor vaccin, a fost transmisă de aceste animale la 12 oameni.

Mutația unui virus este comună și adesea inofensivă, potrivit comunității științifice. Însă în cazul acesteia din urmă, denumită "Cluster 5", s-a constatat, potrivit primelor studii, o mai scăzută eficiență a anticorpilor umani, ceea ce amenință dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19.

"Observațiile inițiale sugerează că prezentarea clinică, gravitatea și transmiterea între persoanele infectate sunt similare cu cele ale altor virusuri SARS-CoV-2 aflate în circulație", notează OMS.

"Cu toate acestea, această variantă, numită 'Cluster 5', prezintă o combinație de mutații, sau modificări, care nu fuseseră observate până acum", a adăugat agenția ONU, subliniind că "implicațiile modificărilor identificate în această variantă nu sunt încă pe deplin înțelese".

Rezultatele preliminare, notează OMS, indică faptul că această mutație particulară asociată cu nurcile și identificată atât la aceste animale, cât și la cele 12 cazuri umane, prezintă o "sensibilitate moderat redusă la anticorpi neutralizanți".

Prin urmare, OMS solicită realizarea de noi studii științifice și de laborator pentru a verifica aceste rezultate și a înțelege care ar putea fi consecințele asupra dezvoltării tratamentelor și vaccinurilor."Deși se crede că virusul este ancestral legat de lilieci, originea virusului și gazda intermediară a SARS-CoV-2 nu au fost încă identificate", a precizat OMS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău