OMS, preocupată de înmulțirea cazurilor în unele țări europene

  • 24 Iulie 2020 14:30
 OMS, preocupată de înmulțirea cazurilor în unele țări europene

Biroul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și-a exprimat vineri preocuparea față de înmulțirea cazurilor de COVID-19 în unele țări europene, îndemnând la vigilență și la ridicarea "cu atenție" a restricțiilor, iar dacă este necesar reintroducerea lor, transmite AFP.

La solicitarea AFP de a prezenta o poziție față de situația de pe Bătrânul Continent, OMS Europa nu a menționat explicit țările care creează preocupare, dar a transmis graficul său de monitorizare online.

Cu 335 de cazuri noi la 100.000 de locuitori, Kârgâzstanul este, raportat la populație, primul stat din zona acoperită de OMS Europa cu o tendință puternică de creștere, conform unui clasament cu țările din regiune în funcție de numărul cazurilor noi în ultimele 14 zile.

Pe lista țărilor care cumulează un număr semnificativ de cazuri noi și o creștere a acestora urmează Israelul (256 de cazuri noi la 100.000 de locuitori), Muntenegru (207), Luxemburg (196), Bosnia (98), Serbia, (71), România (52), dar și Bulgaria (46).

Tendința este în schimb de scădere în alte țări cu o incidență notabilă: Armenia (197 de cazuri la 100.000 de locuitori), Kazahstan (128), Moldova (82), Rusia (60) sau Suedia (46).

"Recenta reapariție a cazurilor de COVID-19 în unele țări după relaxarea măsurilor de distanțare este cu siguranță o cauză de preocupare", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a OMS Europa.

"Trebuie să rămânem vigilenți și să ridicăm restricțiile cu atenție. Acolo unde apar noi focare, acestea trebuie ținute sub control cu intervenții rapide și punctuale, mai ales prin detectarea rapidă a cazurilor, izolare, trasare și carantină", a subliniat OMS.

"Dacă situația o cere, poate fi necesară reintroducerea de măsuri mai stricte și punctuale, cu angajarea totală a populațiilor", insistă organizația, avertizând împotriva revenirii la o situație care să împingă din nou "la limită" sistemele de sănătate.

Potrivit datelor OMS Europa, numărul de cazuri rămâne actualmente în general stabil în zona europeană, în jur de 20.000 pe zi, nivel înregistrat începând din jurul datei de 20 de mai și de două ori mai mic față de vârfurile de la începutul lui aprilie.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău