OMS preconizează „un număr mare” de spitalizări COVID-19, chiar dacă Omicron pare mai puțin periculoasă

  • 28 Decembrie 2021 15:23
OMS preconizează „un număr mare” de spitalizări COVID-19, chiar dacă Omicron pare mai puțin periculoasă

Propagarea rapidă a variantei Omicron va suscita ''un număr mare de spitalizări'' ale bolnavilor de COVID-19, chiar dacă această variantă se dovedește mai puțin periculoasă decât predecesoarea, a avertizat marți biroul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), potrivit AFP, citată de Agerpres.

''O creștere rapidă a Omicron, așa cum constatăm în mai multe țări, chiar dacă se combină cu o formă a bolii mai puțin gravă, va determina cu toate acestea un număr ridicat de spitalizări, în special în rândul celor nevaccinați'', a declarat pentru AFP Catherine Smallwood, unul dintre principalii responsabili din cadrul OMS Europa.

În fața incertitudinilor referitoare la noua variantă detectată pentru prima dată la sfârșitul lui noiembrie în Africa de Sud, statele ezită între restricții stricte și o strategie mai suplă, ca urmare a indiciilor referitoare la gravitatea mai redusă a variantei Omicron.

''Este prea devreme pentru a putea spune dacă valul Omicron va fi mai grav sau mai puțin grav decât Delta'', a subliniat Smallwood ''chiar dacă datele preliminare referitoare la populațiile afectate în primul rând în Europa (Anglia, Scoția, Danemarca) arată că Omicron ar putea cauza un risc mai redus de spitalizare în comparație cu Delta''.

Smallwood, specialistă în răspunsul de urgență în fața pandemiei, a recomandat interpretarea ''cu prudență'' a acestor date preliminare întrucât, până în acest moment, cazurile analizate vizează în special ''populații tinere și cu o stare bună de sănătate din țări cu rate mari de vaccinare''.

''Nu am văzut încă impactul pe care Omicron îl are asupra grupurilor cele mai vulnerabile: persoane vârstnice care nu au finalizat încă schema completă de vaccinare'', a afirmat expertul.

Mult mai contagios, probabil mai puțin sever: la o lună de la identificarea sa în Africa de Sud, oamenii de știință au început să descifreze mai bine varianta Omicron, fără să poată spune încă în ce măsură va schimba traiectoria pandemiei de COVID-19.

Din primele studii venite din Africa de Sud, Scoția și Anglia săptămâna trecută rezultă că Omicron pare să determine mai puține spitalizări în comparație cu Delta.

Potrivit acestor date, încă incomplete și care trebuie interpretate cu prudență, Omicron ar putea fi cu 35% până la 80% mai puțin sever decât Delta.

Alți experți subliniază însă că o mai mare contagiere poate anihila avantajul unei variante mai puțin periculoase, în contextul în care numeroase țări anunță număr record de cazuri de la debutul pandemiei.

Experții nu știu nici dacă această gravitate aparent mai puțin severă face parte din caracteristicile intrinseci ale variantei sau dacă este determinată de faptul că lovește în populații imunizate deja parțial (prin vaccinare sau ca urmare a unei infecții precedente). 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
4,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:5,14 m/s
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău