OMS | Pandemia încă mai are un drum lung de parcurs, chiar dacă încep să apară vaccinurile

  • 05 Decembrie 2020 09:47
OMS | Pandemia încă mai are un drum lung de parcurs, chiar dacă încep să apară vaccinurile

Responsabilii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și-au manifestat vineri îngrijorarea față de o percepție tot mai vizibilă că odată cu progresele înregistrate în conceperea vaccinurilor împotriva COVID-19 pandemia se încheie, ei avertizând că mai avem un drum lung până acolo și în prezent în spitale ''este cum nu se poate mai greu'', transmite AGERPRES.

'Progresele vaccinurilor ne dau tuturor o speranță și acum începem să vedem lumina de la capătul tunelului. Totuși, OMS este îngrijorată de o percepție în creștere că pandemia COVID-19 s-a încheiat'', a declarat directorul general al acestei organizații, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Reuters și AFP.

''Pandemia încă mai are un drum lung de parcurs'', a avertizat acesta, îndemnând publicul să respecte în continuare măsurile preventive, chiar dacă încep să apară vaccinurile.

''Știm că a fost un an greu și că oamenii au obosit, dar în spitale care lucrează la sau peste capacitate este cum nu se poate mai greu. Adevărul este că în prezent multe locuri se confruntă cu o transmitere ridicată a virusului, ceea ce pune o presiune enormă asupra spitalelor, unităților de terapie intensivă și personalului sanitar'', a explicat în continuare Tedros.

La rândul său, directorul OMS pentru Europa, Mike Ryan, a subliniat că ''vaccinurile nu înseamnă zero COVID'' și doar acestea singure nu vor fi de ajuns pentru a pune capăt pandemiei. ''Am atins (...) un punct de inflexiune al pandemiei. Le cerem oamenilor să continue să facă eforturi'', a mai spus el.

Experții OMS sunt de acord că vaccinurile vor fi un instrument puternic împotriva acestei pandemii, dar amintesc că ele vor fi disponibile pe scară largă pentru populație numai după vaccinarea lucrătorilor sanitari și a categoriilor de risc.

De asemenea, directorul general al OMS a îndemnat guvernele să-și planifice de pe acum campaniile de vaccinare, asigurându-se că au personalul necesar, facilitățile de stocare a vaccinurilor la temperaturi foarte scăzute și reglementările necesare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
9
Ploaie ușoară
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Tue
2
Wed
0
Thu
-0
Fri
-4
Sat
1

Curs oficial BNM 26 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2242 -0.0705
USD 17.4569 -0.0280
RON 4.3540 -0.0147
UAH 0.6202 -0.0005
RUB 0.2319 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău