OMS | O singură sub-linie genetică a variantei Delta a noului coronavirus este în continuare considerată "îngrijorătoare"

  • 02 Iunie 2021 11:42
OMS | O singură sub-linie genetică a variantei Delta a noului coronavirus este în continuare considerată

O singură sub-linie genetică a variantei Delta a noului coronavirus, detectată pentru prima dată în India, este în continuare considerată "îngrijorătoare", în timp ce alte două sub-linii ale aceleiași variante virale au fost "retrogradate", a anunțat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS), citată de AFP, potrivit Agerpres.

Varianta B.1.617, denumită Delta și considerată potențial responsabilă pentru recrudescența pandemiei de COVID-19 în India, s-a extins în peste 50 de țări prin intermediul a trei sub-linii genetice diferite.

OMS a inclus luna trecută întreaga variantă din India în categoria celor "îngrijorătoare", dar a anunțat marți că doar o sub-linie genetică a acesteia trebuie să fie considerată astfel.

"A devenit evident că mai multe riscuri pentru public sunt asociate cu B.1.617.2, în timp ce rate de transmitere mai mici au fost observate pentru celelalte sub-linii", a precizat OMS în raportul său epidemiologic săptămânal despre pandemia de COVID-19.

B.1.617.2 rămâne în categoria variantelor îngrijorătoare, la fel ca alte trei variante ale virusului SARS-CoV-2, considerate mai periculoase decât versiunea originală întrucât sunt mai contagioase, au un grad de mortalitate mai mare sau pentru că vaccinurile actuale ar putea să nu ofere o protecție suficientă împotriva lor.

Luni, OMS a anunțat că va atribui litere din alfabetul grecesc denumirilor științifice ale diverselor variante detectate, precum Alfa, Beta, Gamma și Delta - cea din urmă referindu-se la varianta B.1.617. Această inițiativă dorește mai ales evitarea unor denumiri "stigmatizante și discriminatorii" pentru țările și teritoriile în care acele variante au fost depistate pentru prima dată.

"Continuăm să observăm o transmisibilitate în creștere netă și un număr tot mai mare de țări care semnalează recrudescențe asociate acestei variante", notează OMS, care consideră "prioritară" realizarea "unor studii noi" asupra impactului generat de varianta Delta.

O nouă variantă-hibrid, semnalată sâmbătă de autoritățile sanitare din Vietnam, pare să fie o variantă a tulpinii Delta, a anunțat marți Maria Van Kerkhove, coordonatoarea biroului tehnic de luptă împotriva pandemiei de COVID-19 din cadrul OMS.

"Știm că B.1.617.2, o sub-linie a variantei Delta, are o transmisibilitate crescută, ceea ce înseamnă că poate să se răspândească mai ușor în rândul oamenilor", a adăugat ea.

În schimb, sub-linia B.1.617.1 a fost retrogradată în categoria "variantelor de interes" și a fost redenumită Kappa.

Cât despre B.1.617.3, această sub-linie nu mai este considerată interesantă de către OMS și nu a primit o literă grecească din cauza frecvenței sale de apariție relativ scăzută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău