OMS - O persoană se sinucide la fiecare 40 de secunde la nivel mondial

  • 09 Septembrie 2019 16:16
OMS - O persoană se sinucide la fiecare 40 de secunde la nivel mondial

Cu 800.000 de persoane care își pun capăt zilelor în fiecare an la nivel mondial - una la fiecare 40 de secunde, cifrele rămân alarmante chiar dacă rata sinuciderilor la nivel global a cunoscut o scădere în ultimii ani, a avertizat luni Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează AFP, Reuters și dpa, preluat de Agerpres.

Într-un raport publicat înainte de Ziua mondială pentru prevenirea suicidului, OMS a afirmat că doar 38 de țări dispun în prezent de strategii de prevenire a sinuciderilor.

"Fiecare moarte este o tragedie pentru familie, prieteni și colegi. Cu toate acestea, sinuciderile pot fi prevenite", a declarat directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat.

Cele mai frecvente metode de sinucidere sunt spânzurarea, otrăvirea și împușcarea, a precizat OMS, care a cerut guvernelor să adopte planuri de prevenire care să ajute oamenii să facă față stresului și să reducă accesul la mijloacele de a-și lua viața.

Pașii care s-au dovedit a fi eficienți includ educarea mass-media în ceea ce privește relatarea responsabilă a sinuciderilor, construirea în cazul tinerilor a abilităților de a face față stresului, ajutorarea persoanelor cu risc și reducerea accesului la pericole, precum pesticidele.

OMS notează că interdicția pesticidelor în Sri Lanka au redus rata sinuciderilor cu 70% între 1995 și 2015. În Coreea de Sud, o politică similară a înjumătățit numărul sinuciderilor între 2011 și 2013.

Pesticidele sunt utilizate de obicei în cazul sinuciderilor deoarece sunt extrem de toxice, nu au antidot și sunt adesea folosite în zone izolate unde nu există ajutor medical în apropiere.

Rata sinuciderilor la nivel global a scăzut cu 9,8%, până la 10,5 decese la 100.000 de persoane, între 2010 și 2016, a declarat OMS, citând cele mai recente date disponibile.

Statele Unite, unde accesul la armele de foc reprezintă un mijloc important de sinucidere, au fost singura regiune la nivel mondial cu o rată a sinuciderilor în creștere, 6%, în perioada respectivă.

Sinuciderea reprezintă a doua cauză de deces în rândul tinerilor între 15 și 29 de ani, după accidentele rutiere, conform OMS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău