OMS | Modelele cu care se lucrează elimină „tot mai mult” riscul producerii unui al doilea val important de coronavirus

  • 25 Mai 2020 16:17
OMS | Modelele cu care se lucrează elimină „tot mai mult” riscul producerii unui al doilea val important de coronavirus

Maria Neira, directoarea pentru sănătate publică a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a declarat luni că modelele cu care se lucrează elimină "tot mai mult" posibilitatea producerii unui al doilea val important de coronavirus, relatează EFE.

Într-un interviu acordat postului de radio din Barcelona RAC-1, Maria Neira a cerut totuși "multă prudență" și "bun simț" în această fază "foarte critică" de eliminare a restricțiilor.

Responsabila OMS a cerut populației să nu dea dovadă "nici de paranoia, nici de excesivă relaxare" și să "învețe să conviețuiască cu bolile infecțioase".

"Există multe modele care avansează numeroase probabilități: de la o reizbucnire punctuală și până la un al doilea val important, dar această ultimă posibilitate este tot mai mult eliminată. Suntem mult mai bine pregătiți în toate domeniile", a spus ea.

Potrivit lui Neira, "a fost diminuată atât de mult rata de transmitere, încât virusul va avea dificultăți să supraviețuiască. Trebuie să fim însă foarte prudenți pentru a declara că acesta este sfârșitul valului însă datele arată că cel puțin a fost evitată transmiterea și explozia din primele săptămâni".

Totuși, a precizat ea, "nu putem face multe previziuni deoarece următoarele săptămâni vor fi o fază critică".

"După relaxare trebuie să vedem cum se comportă virusul. Să sperăm că nu vor mai exista focare, dar va fi o luptă de zi cu zi. Peste două sau trei săptămâni vom vedea ce se întâmplă și dacă este nevoie de o corecție chirurgicală", a spus responsabila OMS cu privire la ridicarea restricțiilor din prima fază în care a intrat și Spania.

Spania, asemenea altor țări vecine, a început ridicarea treptată a restricțiilor de deplasare, după măsurile de izolare impuse pentru a împiedica răspândirea coronavirusului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău