OMS: Mii de persoane din Ucraina au suferit leziuni complexe și necesită servicii de reabilitare și echipamente

  • 07 Martie 2023 19:50
OMS: Mii de persoane din Ucraina au suferit leziuni complexe și necesită servicii de reabilitare și echipamente

Mii de oameni din Ucraina au suferit leziuni complexe în legătură cu războiul și au nevoie de servicii de reabilitare și de echipament care să-i ajute, a declarat marți un oficial de rang înalt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), informează Agerpres.

Aceste leziuni complexe includ fracturi, amputări, leziuni ale măduvei spinării, traumatisme ale creierului și arsuri, a precizat Dr Satish Mishra din cadrul Biroului regional pentru Europa al OMS, în cadrul unei conferințe de presă.

Atacuri asupra facilităților din domeniul sănătății, numărul mai mic de lucrători medicali din cauza strămutărilor și penuriile de energie electrică fac ca ucrainenii să se confrunte cu dificultăți în a primi îngrijiri, a adăugat el.

Chiar și înainte de război, în 2019, în jur de jumătate din populația Ucrainei este posibil să fi beneficiat de servicii de reabilitare, majoritatea legate de boli netransmisibile precum diabetul sau cele cardiovasculare, a declarat Dr Cathal Morgan, alt oficial al OMS.

De atunci, pandemia și războiul au majorat semnificativ nevoia pentru servicii de reabilitare, a adăugat Cathal Morgan. "De aici nevoia de urgență", a mai spus ea.

Ca o comparație, în 2019 circa 2 din 5 oameni din regiunea europeană sufereau de boli ce este posibil să fi necesitat servicii de reabilitare, potrivit dr. Cathal Morgan.

Pe 24 februarie anul trecut, Rusia a declanșat o invazie în Ucraina, prima agresiune de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. Moscova își califică în continuare acțiunile în Ucraina drept "operațiune militară specială" și susține că nu vizează civili. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău