OMS, mai pesimistă cu privire la capacitatea vaccinurilor de a pune capăt pandemiei

  • 10 Septembrie 16:28
OMS, mai pesimistă cu privire la capacitatea vaccinurilor de a pune capăt pandemiei

Directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, s-a declarat vineri mai pesimist cu privire la capacitatea unei rate ridicate de vaccinare de a opri singură pandemia de COVID-19, din cauza variantelor de coronavirus care au redus perspectiva unei imunități colective, relatează AFP.

Cu o probabilitate crescută ca boala să rămână endemică fără a fi eradicată, Hans Kluge a cerut în cadrul unei conferințe de presă să "anticipăm pentru a ne adapta strategiile de vaccinare", în special cu privire la problema dozelor suplimentare, scrie Agerpres.

În luna mai, oficialul ONU a declarat că "pandemia va dispărea când vom ajunge la o acoperire minimă de vaccinare de 70%" din populația lumii.

Întrebat dacă acest obiectiv ar trebui menținut sau ar trebui ridicat, Kluge a spus că variantele mai noi și mai contagioase, în special Delta, au schimbat datele problemei.

La acel moment, chiar dacă varianta detectată inițial în India era dominantă, "nu a existat o astfel de apariție a unor variante mai transmisibile și mai virale", a argumentat el.

"Deci, cred că acest lucru ne aduce la punctul în care obiectivul principal al vaccinării este în primul rând prevenirea formelor grave de boală și deces", a spus Kluge.

"Dacă considerăm că COVID-19 va continua să dezvolte mutații și va rămâne printre noi, precum gripa, atunci trebuie să anticipăm cum să ne adaptăm treptat strategia de vaccinare la transmiterea endemică și să dobândim cunoștințe foarte valoroase cu privire la impactul dozelor suplimentare", a adăugat el.

Potrivit epidemiologilor, în prezent pare iluzorie realizarea imunității colective numai prin vaccinuri, însă acestea rămân cruciale pentru a ține sub control pandemia de COVID-19.

Un nivel foarte ridicat de vaccinare rămâne, de asemenea, esențial "pentru a reduce presiunea asupra sistemelor noastre de sănătate care au nevoie disperată de a trata alte boli pe lângă COVID", a subliniat Kluge.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,65
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:2,68 m/s
Tue
8
Wed
9
Thu
10
Fri
11
Sat
11

Curs oficial BNM 25 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3353 0.0200
USD 17.4725 0.0202
RON 4.1113 0.0049
UAH 0.6648 0.0008
RUB 0.2490 0.0036
Arhivă Radio Chișinău