OMS lansează o inițiativă pentru eradicarea malariei în alte 25 de țări până în 2025

  • 22 Aprilie 2021 10:12
OMS lansează o inițiativă pentru eradicarea malariei în alte 25 de țări până în 2025

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) lansează o nouă inițiativă pentru a stopa răspândirea malariei în alte 25 de țări până în anul 2025, relatează joi DPA, preluat de Agerpres.

Inițiativa urmează să fie lansată în data de 25 aprilie, cu ocazia Zilei mondiale de combatere a malariei.

Thailanda, Africa de Sud și Arabia Saudită se numără printre țările vizate de OMS pentru eradicarea malariei.

Cele 25 de țări vor beneficia de ajutor specializat și de îndrumări tehnice pentru a le ajuta să elimine această boală.

State din subregiunea Mekong din Asia de Sud-Est au înregistrat deja reușite importante în această direcție. Numărul cazurilor din acea regiune, compusă din Cambodgia, China (provincia Yunnan), Laos, Myanmar, Thailanda și Vietnam, a înregistrat o reducere cu 97 de procente între anii 2000 și 2020, a indicat OMS într-un comunicat.

Criza coronavirusului a pus însă la grea încercare răspunsul sanitar împotriva malariei la nivel mondial. ''După mai bine de un an de pandemie, perturbări majore ale serviciilor sanitare persistă în toată lumea'', a precizat OMS.

În numeroase state, perioadele de carantină și restricțiile privind deplasarea populației și transportul mărfurilor au condus la întârzieri în campaniile de livrare a plaselor tratate cu insecticid contra țânțarilor sau a spray-urilor cu substanțe împotriva acestor insecte.

Malaria este o boală infecțioasă ce poate pune viața în pericol, provocată de paraziți transmiși la om prin înțepătura exemplarelor de țânțar anofel de sex feminin infectate. Această boală poate fi prevenită și este vindecabilă.

La nivel mondial, malaria a fost eradicată din 39 de țări și teritorii, potrivit OMS. Unsprezece țări nu au mai înregistrat niciun caz de malarie în ultimii 20 de ani.

În anul 2019, au fost înregistrate circa 229 de milioane de cazuri de malarie la nivel mondial, iar 409.000 de decese pe plan mondial au fost atribuite de OMS acestei boli.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:2,57 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău