OMS își va autoevalua modul în care a gestionat criza COVID-19

  • 09 Iulie 2020 17:26
OMS își va autoevalua modul în care a gestionat criza COVID-19

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), aspru criticată pentru reacția sa inițială la pandemia de COVID-19, a anunțat joi că a înființat un comitet independent de experți, al cărui obiectiv este acela de a realiza "o evaluare onestă" a felului în care această organizație a gestionat criza sanitară și care ar trebui să permită "prevenirea unor astfel de tragedii în viitor", informează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

"Sunt mândru să anunț că fostul prim-ministru Helen Clark (Noua Zeelandă) și fostul președinte Ellen Johnson Sirleaf (Liberia) au acceptat să coprezideze comitetul de evaluare, căruia noi îi spunem comitet independent pentru pregătirea și reacția la pandemii", a anunțat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în fața diplomaților din cele 194 de state membre, în cadrul unei transmisiuni online.

"Nu pot să-mi imaginez alte două personalități la fel de independente care să facă o evaluare onestă și să ne ajute să înțelegem ce s-a întâmplat și ceea ce va trebui să facem pentru a evita astfel de tragedii în viitor", a adăugat el.

De la începutul crizei sanitare declanșate de noul coronavirus, la sfârșitul anului 2019, OMS a fost aspru criticată pentru reacția sa inițială lentă, mai ales pentru faptul că a întârziat să recomande purtarea măștilor sanitare. Apoi, organizația a fost acuzată de Statele Unite că a fost extrem de indulgentă față de China, unde a apărut virusul, și că a întârziat să declare stare de urgență sanitară mondială. Statele Unite, unul dintre principalii contributori la bugetul OMS, au transmis în mod oficial marți notificarea prin care își anunță retragerea din această organizație.

"Diviziunile dintre noi oferă un avantaj virusului" și "nu vom putea să învingem epidemia dacă suntem divizați", a declarat directorul OMS într-un răspuns care a făcut o trimitere voalată către Statele Unite.

"Cea mai mare amenințare cu care ne confruntăm astăzi nu este virusul în sine, ci lipsa de leadership și de solidaritate", a adăugat el.

Potrivit directorului OMS, noul comitet independent va furniza un raport interimar la o întrunire anuală a miniștrilor Sănătății, ce va avea loc în noiembrie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a reamintit că statele membre au adoptat în unanimitate în luna mai o rezoluție inițiată de Uniunea Europeană, prin care se solicita evaluarea reacției globale a OMS la apariția pandemiei.

Peste 12 milioane de persoane au fost infectate cu noul coronavirus pe plan global, din care 548.429 au murit, potrivit unei numărători a agenției Reuters.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău