OMS: Infecția cu Omicon poate fi mai puțin severă, dar nu este „o formă ușoară”

  • 07 Ianuarie 2022 09:21
OMS: Infecția cu Omicon poate fi mai puțin severă, dar nu este „o formă ușoară”

Omicron, noua variantă mai infecțioasă a virusului SARS-CoV-2, pare să producă o boală mai puțin severă în comparație cu cele cauzate de varianta dominantă la nivel global, Delta, însă infecția pe care o cauzează nu ar trebui să fie considerată "o formă ușoară", au anunțat joi reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Janet Diaz, coordonatoarea echipei clinice însărcinate cu combaterea COVID-19 din cadrul OMS, a spus că primele studii au arătat o reducere a riscului de spitalizare asociat variantei Omicron, descoperită prima dată în noiembrie în sudul Africii și Hong Kong, în comparație cu riscul asociat variantei Delta.

Totodată, se pare că există un risc mai mic de severitate a bolii atât pentru tineri, cât și pentru vârstnici, a adăugat Janet Diaz într-o conferință de presă organizată la sediul din Geneva al OMS.

Ea a nu a oferit alte detalii despre studiile menționate sau despre vârstele persoanelor analizate, însă impactul asupra vârstnicilor reprezintă una dintre marile întrebări rămase deocamdată fără răspuns în ceea ce privește noua variantă virală, în condițiile în care majoritatea cazurilor studiate au vizat până acum persoane mai tinere.

Prezent la aceeași conferință de presă de la Geneva, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că varianta Omicron nu ar trebui să fie considerată "ușoară" și a avertizat în legătură cu un "tsunami" de cazuri de COVID-19, întrucât numărul global al infectărilor a crescut la niveluri record, sistemele medicale sunt copleșite, iar guvernele lumii întâmpină dificultăți în limitarea răspândirii acestui virus care a ucis deja peste 5,8 milioane de oameni.

"Deși infecția cu Omicron pare într-adevăr mai puțin severă în comparație cu Delta, mai ales pentru persoanele vaccinate, acest lucru nu înseamnă că ea ar trebui clasificată drept 'ușoară'. La fel ca variantele precedente, Omicron trimite oameni la spital și omoară oameni", a adăugat directorul OMS.

Directorul OMS și-a reînnoit apelul pentru o distribuire echitabilă a vaccinurilor anti-COVID-19 pe plan global și pentru un acces mai bun al populației mondiale la aceste vaccinuri.

Conform ratelor actuale de vaccinare, 109 țări vor rata obiectivul OMS de a-și vaccina 70% din populațiile lor naționale până la 1 iulie, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus. Acel prag este considerat esențial pentru a determina sfârșitul fazei acute a pandemiei de COVID-19.

"Booster după booster într-un număr mic de țări nu vor duce la sfârșitul pandemiei, în timp ce miliarde de oameni rămân complet neprotejați", a mai spus directorul OMS.

Conform lui Bruce Aylward, consilier al OMS, 36 de țări nu au atins deocamdată nici măcar pragul de 10% de acoperire vaccinală. Din totalul pacienților spitalizați cu forme severe de COVID-19 la nivel global, 80% au fost persoane nevaccinate, a adăugat el.

În raportul său epidemiologic săptămânal, OMS a anunțat că numărul global al cazurilor de COVID-19 a crescut cu 71% (fiind de 9,5 milioane) în săptămâna care s-a încheiat pe 2 ianuarie în comparație cu săptămâna precedentă, iar numărul deceselor a scăzut cu 10%, fiind de 41.000.

O altă variantă virală, B.1.640, denumită "IHU" - detectată pentru prima dată în mai multe țări în septembrie 2021 - se numără printre cele monitorizate de OMS, însă nu circulă deocamdată pe scară largă, a anunțat Maria van Kerkhove, director tehnic al departamentului de combatere a maladiei COVID-19 din cadrul OMS.

Există două categorii importante de variante virale pe care OMS le monitorizează cu mare atenție: "variante îngrijorătoare", care includ Delta și Omicron, și "variante de interes". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău