OMS | Focarele de rujeolă continuă să se răspândească rapid în lume

  • 13 August 2019 18:45
OMS | Focarele de rujeolă continuă să se răspândească rapid în lume

Focarele de rujeolă (pojar) continuă să se răspândească rapid în întreaga lume, potrivit ultimelor rapoarte preliminare furnizate Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), milioane de oameni la nivel mondial prezentând riscul de îmbolnăvire, potrivit Agerpres.

În primele șase luni ale anului 2019, cazurile de rujeolă raportate sunt cele mai mari înregistrate din 2006, cu focare care îngreunează sistemele de sănătate și duc la boli grave, dizabilități și decese în multe părți ale lumii. Au existat aproape de trei ori mai multe cazuri raportate până la această dată în 2019 decât au existat în aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat luni OMS pe site-ul său.

Republica Democratică Congo, Madagascar și Ucraina au raportat cel mai mare număr de cazuri în acest an. Cu toate acestea, cazurile au scăzut semnificativ în Madagascar în ultimele luni ca urmare a campaniilor la nivel național de vaccinare împotriva rujeolei, ceea ce - potrivit OMS - subliniază cât de eficientă este vaccinarea în stoparea focarelor și protejarea sănătății.

Epidemii majore sunt înregistrate în Angola, Camerun, Ciad, Kazahstan, Nigeria, Filipine, Sudanul de Sud, Sudan și Thailanda.

Cifrele publicate de OMS arată că, în perioada 1 ianuarie - 31 iulie s-au înregistrat 364.808 de cazuri de rujeolă în 182 de țări, față de 129.239 anul trecut, în aceași perioadă, în 181 de țări.

Statele Unite au raportat cel mai mare număr de cazuri de rujeolă în 25 de ani. În regiunea europeană a OMS, au fost raportate aproape 90.000 de cazuri în primele șase luni ale acestui an, depășindu-le pe cele înregistrate pentru întregul an 2018 (84 462) - deja cel mai mare număr din actualul deceniu.

În celelalte regiuni, OMS a înregistrat o explozie de cazuri în Africa, aproape multiplicate cu 10, o creștere de 230% în Pacificul de Vest și de 50% în estul Mediteranei. Prin contrast, Asia de Sud-Est și regiunea Americilor au înregistrat o scădere de 15% a cazurilor.

Cele mai mari focare sunt în țările cu rată redusă a vaccinării împotriva rujeolei, în prezent sau în trecut, ceea ce a lăsat un număr mare de persoane vulnerabile la boală. În același timp, focare prelungite apar chiar și în țările cu rate mari de vaccinare la nivel național, dar cu disparități între comunități, zone geografice și între grupurile de vârstă. Când destui oameni care nu sunt imuni sunt expuși la rujeolă, aceasta se poate răspândi foarte repede, scrie OMS.

Motivele pentru care persoanele nu sunt vaccinate variază semnificativ între comunități și țări: lipsa accesului la servicii medicale de calitate sau servicii de vaccinare, conflictele și deplasările, dezinformarea cu privire la vaccinuri sau conștientizarea scăzută a necesității vaccinării. Într-o serie de țări, rujeola se răspândește în rândul copiilor mai mari, tinerilor și adulților care nu au fost vaccinați în trecut.

OMS solicită tuturor să se asigure că sunt la zi cu vaccinările împotriva rujeolei, pentru protejare împotriva bolii fiind necesare două doze de vaccin. Conform celor mai recente recomandări de călătorie ale organizației, toată lumea trebuie să fie protejată împotriva rujeolei înainte de a călători într-o zonă în care circulă boala. OMS recomandă călătorilor să fie vaccinați împotriva rujeolei cu cel puțin 15 zile înainte de călătorie.

Rujeola una dintre cele mai contagioase boli din lume, iar decesele cauzate de aceasta se datorează cel mai adesea complicațiilor. Cele mai mari epidemii de rujeolă apar în țările unde imunizarea împotriva rujeolei este redusă. Potrivit AFP, în țările occidentale, cei care se opun vaccinării se bazează pe o publicație din 1998 care leagă vaccinul împotriva rujeolei de autism. OMS a analizat în mod repetat aceste critici și a stabilit că autorul publicației, britanicul Andrew Wakefield, a falsificat rezultatele. Neîncrederea poate avea motive religioase, cum este cazul la New York, unde boala a fost adusă de călătorii ne-vaccinați veniți din Israel.

Potrivit OMS, mai puțin de unu din zece cazuri de rujeolă sunt raportate la nivel mondial, ceea ce înseamnă că amploarea epidemiei este mult mai mare decât statisticile oficiale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:4,1 m/s
Tue
12
Wed
13
Thu
15
Fri
15
Sat
15

Curs oficial BNM 25 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2923 -0.2119
USD 17.6937 -0.0608
RON 3.9835 -0.0437
UAH 0.6623 -0.0017
RUB 0.2465 -0.0042
Arhivă Radio Chișinău