OMS este îngrijorată de înmulțirea cazurilor de boli respiratorii din China

  • 23 Noiembrie 2023 10:36
OMS este îngrijorată de înmulțirea cazurilor de boli respiratorii din China

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a exprimat miercuri îngrijorarea cu privire la creșterea numărului de cazuri de boli respiratorii în China și a solicitat populației „să adopte măsuri de protecție", transmite AFP, scrie hotnews.ro.

Aceste îngrijorări vin la aproape patru ani de la apariția în China a unei misterioase „pneumonii virale", care avea să fie la originea pandemiei de COVID-19 și pentru care OMS a fost criticată pentru presupusa sa lipsă de reacție în declanșarea alarmei.

OMS cere informații detaliate

„OMS a trimis o solicitare oficială către China pentru a obține informații detaliate cu privire la o creștere a bolilor respiratorii și a focarelor de pneumonie raportate la copii", a scris organizația pe rețeaua X (fostă Twitter), într-un comunicat a cărui autenticitate a fost confirmată pentru AFP de un purtător de cuvânt al OMS.

Organizația recomandă adoptarea unor „măsuri pentru reducerea riscului de boli respiratorii".

Deja recomandate în timpul pandemiei de COVID-19, acestea includ vaccinarea, distanțarea față de pacienți, izolarea în caz de simptome, testarea și îngrijirea medicală în caz de necesitate, precum și purtarea măștii de protecție, dacă este cazul.

China dă vina pe ridicarea restricțiilor contra Covid

Adresându-se presei la 13 noiembrie, autoritățile chineze au atribuit această creștere a numărului de cazuri de boli respiratorii ridicării restricțiilor asociate COVID-19 și circulației agenților patogeni cunoscuți.

Ele au subliniat ulterior necesitatea îmbunătățirii monitorizării afecțiunilor în instituțiile sanitare și în comunități, precum și întărirea capacității sistemului sanitar în vederea îngrijirii pacienților, a reamintit OMS.

Media oficiale și sistemul mondial pentru supravegherea bolilor ProMED au raportat marți cazuri de pneumonie neconfirmată la copii în nordul Chinei. OMS a declarat că încearcă să clarifice de unde a obținut ProMED aceste informații.

Organizația cu sediul la Geneva a solicitat miercuri Chinei „informații epidemiologice și clinice suplimentare, precum și rezultate de laborator privind aceste focare raportate la copii, prin mecanismul Regulamentului Sanitar Internațional".

OMS „a solicitat, de asemenea, informații suplimentare cu privire la tendințele recente în ceea ce privește circulația agenților patogeni cunoscuți, inclusiv gripa, SARS-CoV-2 (virusul care provoacă COVID-19), RSV (virusul sincițial respirator - n.r.) care afectează sugari și copii mici și Mycoplasma pneumoniae (o bacterie care provoacă o infecție pulmonară - n.r.), precum și asupra gradului de congestionare a sistemului sanitar", se precizează în comunicat.

OMS se află în contact cu clinicieni și oameni de știință prin parteneriatele și rețelele sale tehnice existente în China.Organizația nu a oferit detalii cu privire la răspunsul Chinei la această cerere de informații.

OMS a criticat în repetate rânduri autoritățile chineze pentru lipsa lor de transparență și cooperare în timpul pandemiei de COVID-19, ale cărei prime cazuri au apărut în China la sfârșitul anului 2019. Această lipsă de cooperare a fost denunțată de OMS și de multe alte țări în cadrul anchetei desfășurate pentru stabilirea originilor pandemiei, care nu a condus încă la o concluzie definitivă.

De la jumătatea lunii octombrie, OMS a precizat că în nordul Chinei a fost raportată o creștere a numărului de cazuri de boli asemănătoare gripei, comparativ cu aceeași perioadă din ultimii trei ani, relatează Reuters. În ultimele zile, media din orașe precum Xian, în nord-vestul țării, au postat imagini video cu spitale aglomerate de părinți și copii aflați în sălile de așteptare. Unii utilizatori de rețele sociale au postat fotografii cu copii care își fac temele în timp ce li se administrează perfuzii intravenoase în spital.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău