OMS: Epidemia de coronavirus reprezintă o amenințare foarte gravă pentru omenire

  • 11 Februarie 2020 16:00
OMS: Epidemia de coronavirus reprezintă o amenințare foarte gravă pentru omenire

Epidemia de coronavirus reprezintă "o foarte gravă amenințare pentru restul lumii", a declarat directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), marți, într-un apel public prin care a îndemnat comunitatea internațională să partajeze mostrele de virus și să accelereze programele de cercetare în vederea dezvoltării unor medicamente și vaccinuri, informează Reuters și agerpres.

"Cu 99% din cazuri în China, epidemia rămâne o urgență în această țară, însă una care reprezintă o amenințare foarte gravă pentru restul lumii", a declarat Tedros Adhanim Ghebreyesus, directorul OMS, în debutul unei întâlniri cu peste 400 de cercetători și autorități naționale, la care au participat inclusiv reprezentanți din China continentală și din Taiwan, prin intermediul unor video-conferințe.

Conferința, care va fi organizată pe durata a două zile, are scopul de a accelera cercetările medicale în vederea dezvoltării unor medicamente, proceduri de diagnosticare și vaccinuri împotriva acestui virus asemănător celui gripal, în contextul îngrijorărilor tot mai mari legate de capacitatea sa de răspândire.

China a raportat până în prezent 42.708 cazuri confirmate, inclusiv 1.017 decese, a adăugat directorul OMS.

Multe întrebări rămân în continuare fără răspuns în privința originii virusului, care a trecut de bariera dintre specii, după ce a apărut într-o piață de animale sălbatice din Wuhan, un oraș din centrul Chinei, în luna decembrie, și s-a răspândit apoi de la om la om prin tuse și strănut.

"Sperăm ca unul dintre rezultatele acestei întruniri să fie o foaie de parcurs agreată pentru domeniul cercetărilor medicale, la care să se alinieze oameni de știință și donatori", a adăugat directorul OMS.

"Ideea principală este solidaritate, solidaritate, solidaritate. Este un aspect adevărat mai ales în ceea ce privește partajarea mostrelor virale și a secvențelor genetice. Pentru a învinge această epidemie, trebuie să avem o platformă deschisă de partajare, creată pe baza principiilor de obiectivitate și echitate", a mai spus directorul OMS.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău