OMS dezvăluie o nouă strategie împotriva COVID-19 și solicită 23,4 miliarde de dolari

  • 28 Octombrie 2021 19:05
OMS dezvăluie o nouă strategie împotriva COVID-19 și solicită 23,4 miliarde de dolari

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dezvăluit joi un nou plan de luptă împotriva pandemiei de COVID-19 în țările mai puțin bogate și solicită 23,4 miliarde de dolari în următoarele 12 luni pentru finanțarea acestuia, informează AFP.

Parteneriatul principalelor agenții de sănătate mondiale (denumit acceleratorul ACT) ''are nevoie de 23,4 miliarde de dolari pentru a veni în sprijinul țărilor cele mai expuse riscului și a le ajuta să procure și să desfășoare mijloace de luptă împotriva COVID-19 începând de acum și până în septembrie 2022'', a scris într-un comunicat Organizația Mondială a Sănătății, subliniind că este vorba despre o sumă minusculă în comparație cu miile de miliarde de dolari de pierderi economice provocate de pandemie și de costurile planurilor de relansare.

''Accesul inechitabil la teste pentru depistarea COVID-19, la tratamente și la vaccinuri prelungește pandemia în lumea întreagă și conduce la riscul de apariție a unor noi variante mai periculoase care ar putea scăpa mijloacelor de luptă împotriva acestei maladii'', se mai spune în comunicat, potrivit Agerpres.

Pandemia, care a făcut deja aproape cinci milioane de morți de la debutul în China la sfârșitul lui 2019, ''este departe de a se fi terminat'' , a explicat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu prilejul unei conferințe de presă.

''Până în prezent, doar 0,4% dintre teste și 0,5% dintre vaccinurile administrate în lumea întreagă au fost utilizate în țările cu venituri mici, în ciuda faptului că aceste țări reprezintă 9% din populația mondială'', se mai precizează în comunicat.

Directorul OMS repetă acest mesaj de mai multe luni reclamând sume echivalente de cel puțin șase luni, dar fără să fie însă auzit.

Acesta reia apelul către șefii de stat și de guvern din țările G20 care se reunesc în acest weekend la Roma pentru finanțarea ''în totalitate'' a noii strategii dezvăluite joi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău