OMS cere statelor membre un răspuns ''rațional'' la varianta Omicron

  • 30 Noiembrie 2021 19:06
OMS cere statelor membre un răspuns ''rațional'' la varianta Omicron

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a cerut marți statelor membre un răspuns ''rațional'' și ''proporțional'' la varianta Omicron, apelând la calm în fața noii tulpini a coronavirusului, care a provocat panică în ultimele zile, informează AFP, potrivit Agerpres.

''Răspunsul la nivel mondial trebuie să fie calm, coordonat și coerent'', a pledat Tedros Adhanom Ghebreyesus cu prilejul unei ședințe de informare cu statele membre pe tema Omicron, desfășurată la sediul OMS de la Geneva.

''Înțeleg foarte bine îngrijorarea tuturor țărilor de a-și proteja cetățenii împotriva unei variante pe care nu o înțelegem încă perfect. Dar sunt totodată preocupat de faptul că mai multe state membre au introdus măsuri generale și brutale care nu sunt nici bazate pe probe, nici eficiente ca atare și care nu vor face decât să agraveze inegalitățile'', a mai spus el.

''Facem apel la toate statele membre să ia măsuri raționale și proporționale cu riscul, conform Regulamentului sanitar internațional'', instrumentul juridic de referință pentru OMS și țările semnatare, a mai spus el.

Șeful OMS a mai subliniat că organizația ''tratează cu foarte mare seriozitate această evoluție'' și a făcut apel la statele membre să procedeze într-un mod similar.

Acesta a subliniat că nu trebuie ''să fim surprinși'' de această evoluție; ''Asta fac virusurile''.

''Cu cât lăsăm mai mult pandemia să se eternizeze - fără să remediem inegalitățile în materie de acces la vaccinuri sau fără să punem în aplicare măsuri sociale și de sănătate publică într-o manieră adaptată și coerentă - cu atât mai mult oferim acestui virus posibilitatea de a dezvolta mutații într-un fel pe care nu-l putem nici anticipa, nici împiedica'', a susținut Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Semnalată în Africa Australă săptămâna trecută, această nouă tulpină a fost detectată pe toate continentele fapt care a determinat un număr tot mai mare de state să-și suspende zborurile spre Africa Australă, să instituie dispozitive preventive și, în cazul celor care stau bine cu rezervele de vaccinuri, să-și îndemne populația să recurgă la doza a treia.

Directorul OMS a mulțumit ''Botswanei și Africii de Sud că a detectat, secvențiat și semnalat această variantă atât de rapid'' și a spus că este ''profund preocupat de faptul că aceste țări sunt acum penalizate de alte state pentru că au procedat așa cum trebuie''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău