OMS cere Rusiei acces medical în zonele asediate ale Ucrainei

  • 19 Mai 2022 17:35
OMS cere Rusiei acces medical în zonele asediate ale Ucrainei

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, i-a cerut Rusiei să asigure un acces în siguranță în zonele din Ucraina pe care le controlează trupele sale sau care sunt sub asediu, pentru a permite acordarea de asistență medicală populației civile, transmite joi Reuters, citată de Agerpres.


Tedros Ghebreyesus a declarat că a discutat cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov despre situația din Ucraina și despre rolul Rusiei în chestiunile de sănătate globală.

''Am cerut acces sigur la Mariupol, Herson, sudul zonei Zaporojie și în alte zone asediate pentru a oferi ajutor umanitar. Civilii trebuie protejați'', a scris Ghebreyesus pe Twitter, enumerând de fapt zone din Ucraina aflate sub controlul trupelor ruse.

Însă relațiile dintre OMS și Rusia sunt tensionate de când a început agresiunea rusă contra Ucrainei. Membri ai biroului OMS pentru Europa au cerut săptămâna trecută închiderea biroului regional din Rusia al acestei organizații. De asemenea, OMS se regăsește pe o listă cu organisme internaționale din care parlamentul de la Moscova propune retragerea Rusiei.

În acest timp, Comitetul Internațional al Crucii Roșii (ICRC) face demersuri pentru ca soldații ucraineni care s-au predat la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol să-și poată contacta rudele.

Organizația a înregistrat datele personale a sute de combatanți ucraineni care s-au predat acolo trupelor ruse, dar nu este implicată în transportul acestora.

Conform Convenției de la Geneva din 1949, părțile beligerante trebuie să garanteze accesul ICRC la toți prizonierii de război, dar organizația a avertizat că nu poate confirma că acest lucru va fi posibil în cazul combatanților ucraineni capturați la Azovstal. ''ICRC menține un dialog confidențial cu părțile în conflict asupra obligațiilor lor conform dreptului umanitar internațional'', afirmă organizația.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că de luni până joi s-au predat la Azovstal 1.730 de combatanți ucraineni, dintre care 771 numai în ultimele 24 de ore. Sute de luptători ucraineni ar putea fi în continuare în adăposturile combinatului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău