OMS cere 7 milioane de dolari pentru a răspunde la criza umanitară din teritoriile palestiniene

  • 20 Mai 16:47
OMS cere 7 milioane de dolari pentru a răspunde la criza umanitară din teritoriile palestiniene

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat joi la șapte milioane de dolari suma necesară în următoarele șase luni pentru un "răspuns complet" la criza umanitară din Cisiordania ocupată și din Fâșia Gaza, informează AFP. OMS a cerut totodată o "pauză umanitară" în bombardamentele israeliene, pentru a permite accesul ajutorului în Gaza, potrivit Reuters.

Cele șapte milioane de dolari ar urma să finanțeze în special trimiterea de provizii medicale esențiale în teritoriile palestiniene, precizează Biroul OMS pentru Mediterana de est într-un "apel de urgență" lansat joi.

Potrivit OMS, în teritoriile palestiniene trebuie trimise atât materiale necesare chirurgiei traumatologice, cât și luptei împotriva epidemiei de COVID-19.

Organizația recomandă de asemenea instruirea personalului medical pentru gestionarea numărului mare de răniți, asistență pentru sectorul sănătății mintale și trimiterea de personal de specialitate.

Apelul OMS survine în contextul în care după aproape două săptămâni de violențe între forțele israeliene și militanți palestinieni cel puțin 240 de oameni și-au pierdut viața, în mare majoritate palestinieni, și câteva mii au fost răniți. Armata israeliană bombardează enclava palestiniană Gaza, aflată sub controlul mișcării radicale Hamas, în răspuns la tiruri de rachetă ale acesteia din urmă, dar au loc și ciocniri în Cisiordania ocupată, între tineri palestinieni și forțe israeliene, amintește AFP.

OMS a mai notat în apelul său de joi că 42 de membri ai personalului medical au fost răniți și 24 de spitale sau centre medicale au fost avariate. În orașul Gaza, singurul laborator unde se fac teste de depistare a noului coronavirus a fost lovit într-un raid israelian.

Ministerul palestinian al sănătății a denunțat faptul că raidurile nu permit echipelor sale să continue eforturile de depistare a contaminărilor și campania de vaccinare. Înainte de escalada militară, autoritățile din Gaza efectuau circa 1600 de teste pe zi, cu o rată de pozitivare din cele mai ridicate din lume, de 28%, iar spitalele erau deja depășite.

OMS a cerut totodată joi o "pauză umanitară" în bombardamentele israeliene, pentru a permite accesul ajutorului în Gaza, a consemnat Reuters.

Directorul OMS pentru Cisiordania și Gaza, Rik Peeperkorn, a subliniat într-o conferință de presă că, până la încheierea unui armistițiu, "toate părțile implicate în conflict trebuie să accepte o pauză umanitară pentru a permite accesul în și din Gaza", în timp ce directorul regional al OMS pentru Mediterana de est, Ahmed Al-Mandari, a atenționat că închiderea punctelor de intrare și ieșire pentru pacienți și echipele umanitare, precum și restricțiile drastice impuse livrărilor de echipamente medicale "exacerbează criza de sănătate publică".

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,54 m/s
Tue
26
Wed
28
Thu
26
Fri
26
Sat
28

Curs oficial BNM 27 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2850 0.0203
USD 18.0497 -0.0272
RON 4.3249 0.0043
UAH 0.6685 -0.0000
RUB 0.2436 -0.0021
Arhivă Radio Chișinău