OMS avertizează că Europa este „epicentrul” pandemiei de COVID-19: Am putea asista la încă o jumătate de milion de decese în regiune până în februarie
-
05 Noiembrie 2021 11:40
Regiunea europeană este în prezent „epicentrul” pandemiei de COVID-19 și este pe cale să înregistreze încă o jumătate de milion de decese în această iarnă, a avertizat joi șeful Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, Hans Kluge, informează Politico.eu.
„Suntem, din nou, epicentrul pandemiei. Rata actuală de transmitere din regiunea europeană este foarte preocupantă. Dacă rămânem pe această traiectorie, am putea să asistăm la încă o jumătate de milion de decese cauzate de COVID-19 în această regiune până în februarie”, a declarat Hans Kluge.
Potrivit acestuia, săptămâna trecută, Europa și Asia Centrală au raportat aproape 1,8 milioane de cazuri noi de COVID-19, reprezentând 59% din totalul cazurilor la nivel mondial, a declarat Hans Kluge în cadrul unei conferințe de presă. Cumulat, în prezent există mai multe cazuri raportate – 78 de milioane – în regiunea europeană decât în Asia de Sud-Est, Mediterana de Est, Pacificul de Vest și Africa la un loc.
Rata vaccinării a scăzut pe tot continentul în ultimele luni. În timp ce aproximativ 80% dintre oameni din Spania sunt vaccinați cu schemă completă, acest număr este mai mic în Franța și Germania – 68% și, respectiv, 66% – și mult mai mic în unele țări din Europa Centrală și de Est. Doar 32% dintre ruși au fost complet vaccinați până în octombrie 2021, scrie Digi24.
Hans Kluge a acuzat o relaxare a măsurilor de sănătate publică în Europa. Până acum, OMS a înregistrat 1,4 milioane de decese în regiune.
România a înregistrat cel mai mare număr de decese în 24 de ore în această săptămână, 591, în timp ce în Ungaria, numărul infecțiilor zilnice cu COVID-19 s-a dublat în ultima săptămână, ajungând la 6.268.
Organizația Mondială a Sănătății avertiza în urmă cu două săptămâni că, în ritmul actual, România va avea abia în 2 ani și jumătate 70% din populație vaccinată anti-COVID-19. Pentru a evita acest scenariu, OMS a arătat că este nevoie de soluții adaptate și bazate pe dovezi pentru ca vaccinurile care salvează vieți să ajungă la persoanele cele mai vulnerabile de a dezvolta forme grave de boală și cu risc de deces.
Potrivit datelor oficiale ale CNCAV, acoperirea vaccinală la 4 noiembrie este de 33.2%, adică 6,445,584 de persoane au fost imunizate complet până la această dată.
Obiectivul României este de a vaccina 2 milioane de persoane împotriva COVID-19 (prima doză) până la sfârșitul acestui an (45% din populație) și 70% din populație până în primul trimestru al anului 2022. Totuși, modelarea OMS arată că, dacă se menține ritmul de vaccinare strategiile de vaccinare în vigoare, România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%.