OMS avertizează că boala provocată de Covid nu poate fi tratată precum gripa

  • 11 Ianuarie 15:34
OMS avertizează că boala provocată de Covid nu poate fi tratată precum gripa

Boala provocată de Covid-19 nu poate fi tratată deocamdată ca o boală endemică precum gripa, deoarece incertitudinile sunt mari, iar virusul evoluează destul de rapid, susține Organizația Mondială a Sănătății. OMS a avertizat, marți, că răspândirea variantei Omicron nu s-a stabilizat încă, relatează Reuters, potrivit DIGI24.

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a declarat recent că ar putea fi momentul să se schimbe modul în care este urmărită evoluția COVID-19. Ar putea fi folosită o metodă similară ca cea prin care urmărește gripa, deoarece letalitatea COVID a scăzut, a spus Sanchez, potrivit sursei citate.

Planul Spaniei presupune tratarea Covid într-un mod asemănător cu ceea ce se face cu gripa: fără a număra fiecare caz, fără a testa cel mai mic simptom. Autoritățile sanitare spaniole lucrează de luni de zile la această tranziție care are ca scop abandonarea treptată a strategiei de supraveghere a tuturor cazurilor de Covid și trecerea la una denumită „santinelă”, folosită de ani de zile pentru gripă. Astfel, în loc să se raporteze fiecare caz de Covid care este depistat în țară, ceva nesustenabil pe termen lung, un grup de medici sau centre de sănătate și spitale vor urmări cazurile cu simptome serioase.

Acest lucru ar implica tratarea virusului ca pe o boală endemică, mai degrabă decât ca pe o pandemie.

„Avem încă o cantitate uriașă de incertitudini și un virus care evoluează destul de rapid, ducând la noi provocări. Nu suntem în punctul în care să putem spune că este o boală endemică", a declarat Catherine Smallwood, managerul OMS Europa pentru COVID.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:5,66 m/s
Fri
22
Sat
23
Sun
23
Mon
22
Tue
20
Arhivă Radio Chișinău