OMS atenționează în privința vaccinului rusesc: Trebuie evaluat în privința eficacității și siguranței

  • 11 August 15:42

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a primit cu prudență vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 și a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare și evaluare stabilite de această organizație, relatează agențiile Reuters și EFE.

Președintele Vladimir Putin a anunțat marți că Rusia este prima țară din lume care a autorizat un vaccin împotriva COVID-19, după mai puțin de două luni de teste clinice pe oameni.

Vaccinul rusesc nu se numără printre cele șase semnalate săptămâna trecută de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice. Dintre aceste șase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer și Moderna) și cel de-al șaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.

''Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri față de siguranță'', a declarat după anunțul președintelui rus purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic. ''Suntem în contact cu autoritățile sanitare ruse și avem discuții cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza și evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranța și eficacitatea'', a explicat el.

Potrivit președintelui Putin, vaccinul rusesc este eficace, a trecut toate probele necesare și permite dezvoltarea unei ''imunități stabile'' față de COVID-19, liderul de la Kremlin afirmând de asemenea că fiica sa și l-a injectat.

Potrivit directorului fondului suveran rus RDIF implicat în proiect, Kirill Dmitriev, peste 20 de țări au precomandat circa un miliard de doze din acest vaccin, care pentru piețele externe va avea denumirea ''Sputnik V'', nume ce amintește de primul satelit lansat pe orbită, și începutul producției industriale este preconizat pentru luna septembrie, transmite AGERPRES.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
10
Câțiva nori
Umiditate:66 %
Vint:1,95 m/s
Mon
18
Tue
18
Wed
18
Thu
20
Fri
21

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău