OMS analizează mai multe cazuri de hepatită cu origine necunoscută la copii din Marea Britanie

  • 15 Aprilie 2022 18:20
OMS analizează mai multe cazuri de hepatită cu origine necunoscută la copii din Marea Britanie

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat vineri că analizează cazuri de hepatită cu origine necunoscută care au fost depistate la zeci de copii din Marea Britanie, dintre care unii au necesitat un transplant de ficat, informează AFP, potrivit Agerpres.

Marea Britanie a semnalat într-o primă fază specialiștilor de la OMS, pe 5 aprilie, 10 cazuri grave de hepatită în Scoția, înainte de a anunța un total de 74 de cazuri trei zile mai târziu, potrivit unui comunicat publicat de OMS, care se așteaptă ca alte cazuri similare să fie raportate în zilele următoare.

Unele cazuri au necesitat transferuri în centre medicale specializate în boli ale ficatului, iar șase copii au fost supuși unui transplant hepatic, a precizat OMS.

Cinci cazuri confirmate sau posibile au fost raportate în Irlanda și alte trei în Spania. Niciun deces nu a fost recenzat deocamdată, au transmis reprezentanții OMS.

Acest tip de hepatită îi afectează în principal pe copiii cu vârste mai mici de 10 ani și se manifestă prin simptome precum îngălbenirea pielii, diaree, vărsături și dureri abdominale.

Virusurile obișnuite ale hepatitei (de la A la E) nu au fost detectate la copiii diagnosticați cu această formă, iar autoritățile medicale britanice au anunțat recent că examinează ipoteza referitoare la prezența unui anumit tip de virus (adenovirus), precum și alte cauze posibile, precum COVID-19, alte infecții și factori de mediu.

În schimb, specialiștii britanici au respins orice legătură cu vaccinurile anti-COVID-19, întrucât niciun astfel de ser nu a fost administrat copiilor din Marea Britanie diagnosticați cu această formă de hepatită.

Într-un comunicat, Meera Chand, de la agenția britanică pentru securitate sanitară (UKHSA), a subliniat că "măsurile de igienă obișnuite", precum spălarea mâinilor, "contribuie la reducerea multora dintre infecțiile pe care le examinăm" și i-a îndemnat pe părinții și pe însoțitorii copiilor să fie atenți la semnele hepatitei și "să contacteze un specialist din domeniul sănătății dacă devin îngrijorați".

OMS a subliniat că virusul SARS-CoV-2 și/sau adenovirusuri, care cunosc o recrudescență în Marea Britanie, au fost detectate "în mai multe cazuri", dar rolul lor în dezvoltarea hepatitei "nu este deocamdată clar".

"Niciun alt factor de risc epidemiologic nu a fost identificat până în prezent, inclusiv călătoriile internaționale recente", a precizat OMS, care "supraveghează de aproape situația" și nu recomandă deocamdată nicio restricție de călătorie în Marea Britanie sau în celelalte țări în care au fost identificate astfel de cazuri de hepatită. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău