OMS afirmă că există semne ale răspândirii subvariantei XBB.1.5 de coronavirus în Europa

  • 10 Ianuarie 2023 16:22
OMS afirmă că există semne ale răspândirii subvariantei XBB.1.5 de coronavirus în Europa

Numărul cazurilor de îmbolnăviri cu subvarianta Omicron XBB.1.5 este în creștere și în Europa, a anunțat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează dpa, citat de Agerpres.

OMS a reușit să urmărească răspândirea noii subvariante Omicron cu ajutorul datelor oferite de țările europene, a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, în cadrul unei conferințe de presă la Copenhaga.

Cazurile sunt detectate în număr redus, însă în creștere, a mai spus el, adăugând că se lucrează pentru a se evalua impactul potențial al acestora.

După trei ani de pandemie, a afirmat Hans Kluge, nicio țară nu își poate permite o presiune suplimentară asupra sistemelor de sănătate.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au estimat recent că subvarianta XBB.1.5 a reprezentat aproape jumătate din toate infecțiile noi din Statele Unite. Însă dacă acest lucru va conduce la un vârf al numărului de cazuri sau va pune noi presiuni asupra sistemului de sănătate rămâne neclar.

Hans Kluge a afirmat, de asemenea, că recrudescența actuală a numărului de cazuri din China nu ar trebui să aibă un impact semnificativ asupra situației epidemiologice COVID-19 din regiunea europeană, întrucât variantele virale care circulă în țara asiatică sunt deja prezente și pe Bătrânul Continent.

El a îndemnat, totodată, țările din zona europeană să ia doar măsuri "proporționate și nediscriminatorii" față de călătorii care vin din China.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău