OMS a livrat cel de-al doilea lot de ajutor umanitar pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina

  • 29 Martie 10:28
OMS a livrat cel de-al doilea lot de ajutor umanitar pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina

Ca răspuns la criza refugiaților din Ucraina, Organizația Mondială a Sănătății, împreună cu Uniunea Europeană și alți parteneri, a livrat Ministerului Sănătății încă un lot de ajutor umanitar – 8 tone de produse medicale, medicamente, teste rapide antigen la SARS-CoV-2 și echipamente personale de protecție. Din primele zile ale războiului, Oficiul OMS din Republica Moldova a accesat mecanismul OMS pentru situații de urgență pentru a identifica medicamentele și produsele solicitate de Ministerul Sănătății.

În total, OMS a livrat 55 de module destinate îngrijirii traumatismelor, 10 genți trauma, 24 seturi pentru tratamentul bolilor netransmisibile și pentru situații medicale de urgență, 300.000 teste rapide antigen la SARS-CoV-2, echipamente de protecție. Valoarea donației se estimează la 804.500 USD.

OMS dispune de module standardizate de medicamente și consumabile medicale necesare în situații de urgență pentru a asigura un răspuns rapid și eficient la nevoia de medicamente și produse medicale. Acest lucru înseamnă furnizarea de truse standard, preambalate, ce pot fi păstrate și livrate imediat la cerere pentru a răspunde nevoilor prioritare de sănătate în caz de urgență. Trusele medicale standardizate de diferite profiluri sunt destinate în primul rând populațiilor afectate sau strămutate care nu au acces la servicii medicale. Kit-urile pot fi, de asemenea, utilizate de către instituțiile de asistență medicală primară. Nu în ultimul rând, geanta trauma este destinată pentru acordarea îngrijirilor medicale de urgență în cazul pacienților bolnavi și accidentați, atât adulți, cât și copii, în afara instituției spitalicești.

„Trebuie să recunoaștem că resursele noastre sunt limitate și povara acestei crize umanitare nu ne-am dori să fie resimțită de către cetățenii noștri. În acest context, ne-am adresat partenerilor externi, instituțiilor internaționale, inclusiv OMS, pentru a obține suport. Este nevoie de a consolida capacitățile naționale ale sistemului pentru a oferi în volum deplin asistență medicală, atât refugiaților din Ucraina, cât și cetățenilor noștri”, a specificat Ala Nemerenco, ministrul Sănătății.

„OMS a mobilizat 2 milioane de dolari pentru a procura medicamente și produse medicale de primă necesitate. Nu ne vom opri aici. Prioritatea noastră este să ne asigurăm că Republica Moldova și toate țările implicate în răspunsul umanitar au infrastructura și expertiza necesară pentru a face față acestei provocări, care pune o presiune uriașă asupra resurselor umane și financiare”, a menționat Dr Hans Kluge, directorul regional pentru Europa a OMS în timpul vizitei sale la Chișinău între 22-23 martie 2022.

„Echipa Europa, cu sprijinul Uniunii Europene și al statelor membre ale UE, oferă sprijin continuu sistemului de sănătate din Republica Moldova. Livrarea de medicamente și dispozitive medicale are ca scop asigurarea bunei funcționări a sistemului de sănătate în contextul tragicelor consecințe umanitare ale războiului din Ucraina. Acesta este un exemplu concret de solidaritate a UE în acțiune care vizează sprijinirea cetățenilor Republicii Moldova și a oamenilor care fug de războiul din Ucraina”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Organizația Mondială a Sănătății va continua să sprijine Ministerul Sănătății și autoritățile în gestionarea pandemiei COVID-19 și a crizei refugiaților, oferind sprijin tehnic și bunuri, împreună cu partenerii și agențiile ONU Moldova, se menționează în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:0,51 m/s
Tue
28
Wed
28
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Arhivă Radio Chișinău