OMS a anunțat când va fi publicat raportul privind originea pandemiei

  • 05 Martie 2021 17:59
OMS a anunțat când va fi publicat raportul privind originea pandemiei

Echipa de experți a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care în luna ianuarie a călătorit la Wuhan, în China, pentru a realiza o anchetă despre originile pandemiei de COVID-19, va da publicității raportul său în săptămâna de după 15 martie, a anunțat directorul OMS, potrivit AFP, citat de Agerpres.

''Echipa lucrează atât la raportul final, cât și la un rezumat, din care înțelegem că vor fi publicate simultan în săptămâna cu 15 martie'', a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit remarcilor făcute joi în fața delegaților țărilor membre.

''Știu că numeroase țări membre sunt nerăbdătoare să vadă raportul'' și ''la fel și eu, bineînțeles'', a adăugat directorul general al OMS.

Acesta a promis să ofere prioritate statelor membre ''înaintea publicării'' și să le expună concluziile.

Inițial, OMS a spus că echipa de experți va difuza rapid un raport preliminar înaintea raportului final. Acest proiect de document preliminar a fost abandonat în cele din urmă în luna februarie, dar fără să fie oferite explicații reale.

Pe parcursul unei lungi conferințe de presă desfășurate la Wuhan la sfârșitul misiunii, experții au expus diferitele ipoteze de lucru despre modalitatea în care virusul care provoacă COVID-19 trece de la animal la om.

Aceștia păreau să excludă ipoteza potrivit căreia virusul ar fi putut scăpa din institutul de virologie din Wuhan, așa cum afirmase guvernul Donald Trump, spunând că este o ipoteză extrem de improbabilă.

Dar directorul general al OMS a revenit la scurt timp asupra discursului, afirmând că ''toate ipotezele rămân pe masă'' pentru a explica originea pandemiei.

O schimbare care a produs o oarecare confuzie și s-a adăugat la scepticismul afișat în ceea ce privește această misiune de numeroase țări, începând cu Statele Unite.

Cu prilejul unei conferințe de presă desfășurate joi, purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price, a făcut un apel ca Beijingul să facă dovadă de ''transparență''.

''Ceea ce noi spunem în mod clar de mai multe săptămâni este că avem îngrijorări profunde în ceea ce privește modalitatea în care primele rezultate ale echipei de anchetă referitoare la COVID-19 au fost comunicate și întrebări despre procesul subiacent pentru a ajunge la aceste rezultate'', a mai spus el.

Într-o scrisoare deschisă publicată joi, 24 de cercetători internaționali au făcut apel la realizarea unei noi anchete, independente și mai aprofundate, denunțând ''limitări structurale'' impuse muncii experților OMS cu prilejul vizitei acestora în China.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău