OMS: 650.000 de copii din Africa au primit primul vaccin împotriva malariei. Boala ucide 400.000 de oameni pe an
-
21 Aprilie 2021 10:14
Doi ani după introducerea primului vaccin împotriva malariei în cadrul unui program-pilot istoric în Malawi, Ghana și Kenya, aproximativ 650.000 de copii au fost imunizați, a anunțat OMS, pe măsură ce progresele în lupta împotriva acestei boli au progresat, relatează AFP, citat de Agerpres.
Acest vaccin, combinat cu alte măsuri de protecție, ar putea salva zeci de mii de vieți pe an, susține Organizația Mondială a Sănătății, ai cărei experți urmează să decidă în octombrie dacă recomandă o utilizare mai largă a serului în lume.
"RTS,S", fabricat de compania farmaceutică britanică GSK, este un vaccin care acționează împotriva unui parazit transmis de țânțari (Plasmodium falciparum), cel mai mortal parazit din lume și cel mai răspândit în Africa.
Începând din 2019, trei țări din Africa subsahariană, Ghana, Kenya și Malawi, au început să introducă vaccinul în anumite regiuni selecționate unde transmiterea paludismului este moderată până la severă. La doi ani după începerea acestui prim test la nivel mondial, 1,7 milioane de doze de vaccin au putut fi administrate, a afirmat OMS într-un comunicat.
"Ghana, Kenya și Malawi arată că programele de imunizare infantilă existente permit administrarea în mod eficient a vaccinului împotriva malariei la copii, dintre care unii pot să nu aibă acces la o plasă de țânțari impregnată cu insecticid sau la alte măsuri de prevenire a malariei", a declarat Kate O'Brien, directoare a departamentului de imunizare și vaccinuri în cadrul OMS.
Acest vaccin, care necesită 4 doze până la vârsta de aproximativ doi ani, "ar putea fi cheia pentru a face prevenirea malariei mai echitabilă și pentru a salva mai multe vieți", a adăugat ea.
În doi ani, 650.000 de copii au beneficiat de vaccin. Pentru OMS, acest număr într-o perioadă relativ scurtă este un semn al cererii mari de vaccin.
În Africa, unde malaria ucide anual sute de mii de persoane, acest vaccin este sinonim cu speranța, mai ales că temerile privind rezistența la tratament a malariei cresc.
În 2019, numărul de noi infecții a fost de circa 229 de milioane, un număr relativ stabil în ultimii 4 ani. Din 2018, decesele au stagnat la aproximativ 400.000 de persoane anual, dintre care mai mult de 265.000 sunt copii mici.