OMS: 40% dintre persoanele rănite în conflictele din Orientul Mijlociu au sub 15 ani

  • 29 Martie 2023 19:45
OMS: 40% dintre persoanele rănite în conflictele din Orientul Mijlociu au sub 15 ani

Un procent de 40% dintre cei răniți în zone de conflict precum Yemen, Siria, Afganistan sau Somalia sunt copii, a avertizat miercuri o expertă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a subliniat că mulți dintre aceștia, ca urmare a rănilor suferite, devin persoane cu dizabilități pe viață, transmite Agerpres.

"Acestea sunt încălcări ale drepturilor omului, atrocități care nu ar trebui să se întâmple deoarece aceste comunități nu ar trebui să fie vizate de atacuri", a precizat într-o conferință de presă dr. Sara Halimah, specialistă în traumatologie a OMS pentru regiunea Mediteranei de Est (care acoperă țările menționate și altele din Orientul Mijlociu, Asia Centrală și Maghreb).

Halimah a mai atras atenția că 80% dintre cei care își pierd viața în regiune, ca urmare a rănilor suferite, mor înainte de a ajunge la spital, iar "cel puțin un sfert din aceste decese pot fi evitate" prin mijloace adecvate de transport și tehnici de oprire a hemoragiei.

Specialista OMS a declarat că rănile victimelor din aceste războaie sunt tot "mai complexe", ca urmare, printre alți factori, a dezvoltării unor arme din ce în ce mai puternice, și "necesită operații tot mai dificile sau reabilitare timp de ani de zile".

Alt factor, a explicat experta, care complică tot mai mult activitatea medicală este schimbarea modelului de atac: de exemplu, se înmulțesc "atacurile duble", în care se produce mai întâi un impact mic și se așteaptă ca în zona afectată să ajungă mai multe persoane pentru comiterea unui al doilea atac, în măsură să provoace cel mai mare număr posibil de victime.

În aceeași conferință de presă, directorul regional al OMS pentru Mediterana de Est, Rick Brennan, a amintit că între 2020 și 2021 numărul victimelor conflictelor la nivel mondial a crescut cu 56% din cauza intensificării crizelor precum cele din Afganistan, Yemen sau Etiopia, un număr care cu siguranță se va mări în 2022 odată cu războiul din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău