OMS: 17 vaccinuri potențiale împotriva COVID-19 se află în etapa de testare pe oameni

  • 03 Iulie 10:30
OMS: 17 vaccinuri potențiale împotriva COVID-19 se află în etapa de testare pe oameni

Un număr de 17 potențiale vaccinuri împotriva noului coronavirus se află în prezent în etapa testelor clinice pe oameni, a precizat joi Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit DPA, preluat de AGERPRES.

Vaccinul aflat în stadiul cel mai avansat este în curs de dezvoltare la Universitatea Oxford din Marea Britanie, a precizat agenția ONU din domeniul sănătății la finalul unei conferințe de cercetare cu o durată de două zile.

Organizația Mondială a Sănătății a spus că rămâne optimistă, chiar dacă testele curente nu sunt încununate de succes.

''Avem o rețea variată cu patru tipuri diferite de vaccinuri'', a precizat Ana Maria Henao Restrepo, conducătoarea departamentului pentru cercetare și dezvoltare din cadrul OMS.

Peste 150 de substanțe active sunt în prezent în faza de cercetare pentru dezvoltarea unui vaccin contra noului coronavirus.

Vaccinul AZD1222, creat de cercetători de la Oxford, este primul care va intra în cea de-a treia etapă a testelor clinice, care presupune desfășurarea unor teste la scară largă pe un grup numeros de persoane în scopul stabilirii eficacității și siguranței produsului.

Alte cinci vaccinuri potențiale se află în prezent în cea de-a doua fază a testelor, în cadrul căreia încercările se desfășoară pe un număr mai mic de pacienți a căror stare de sănătate sugerează că substanța ar trebui să producă efecte.

În prima fază, substanțele active sunt testate de obicei pe persoane sănătoase pentru a testa nivelul de toleranță.

Teste clinice pentru vaccinuri sunt de asemenea în desfășurare în Germania, inclusiv la compania Biontech, cu sediul în orașul Mainz, și la CureVac, în Tuebingen.

Nu se știe cu siguranță dacă un vaccin va fi disponibil pe scară largă până la sfârșitul verii, după cum și-a exprimat speranța, în luna iunie, Soumya Swaminathan, cercetător principal în cadrul OMS.

De obicei, dezvoltarea unui vaccin durează între 10 și 15 ani. Cu toate acestea, transmiterea globală a noului coronavirus a determinat numeroși cercetători, companii farmaceutice și autorități de reglementare să facă eforturi fără precedent pentru a accelera dezvoltarea unui vaccin.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,6 m/s
Sun
22
Mon
22
Tue
24
Wed
26
Thu
24

Curs oficial BNM 15 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7864 -0.0000
USD 16.7051 -0.0000
RON 4.0919 -0.0000
UAH 0.6112 -0.0000
RUB 0.2276 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău