Omicron | Vaccinarea singură nu va fi suficientă, avertizează Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor

  • 15 Decembrie 2021 18:27
Omicron | Vaccinarea singură nu va fi suficientă, avertizează Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor

O "acțiune puternică" este "urgentă" în fața propagării rapide a variantei Omicron de coronavirus, deoarece "vaccinarea singură nu va fi suficientă", a avertizat miercuri Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), relatează AFP, potrivit Agerpres.

"În situația actuală, vaccinarea singură nu ne va permite să prevenim impactul variantei Omicron, deoarece nu avem timp să umplem golurile încă existente în ceea ce privește vaccinarea", a declarat directoarea ECDC, Andrea Ammon, într-o alocuțiune video.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a crescut, de asemenea, nivelul până la "foarte ridicat" în ceea ce privește evaluarea riscurilor pe care le reprezintă noua variantă de coronavirus pentru sănătatea publica, recomandând o serie de măsuri, inclusiv revenirea la telemuncă și prudență sporită în timpul sărbătorilor de iarnă și a călătoriilor de la sfârșitul anului.

Potrivit ECDC, este "foarte probabil" ca noua variantă să conducă la spitalizări și decese în plus față de previziunile precedente centrate pe varianta Delta, dominantă până acum.

Pentru a menține presiunea asupra sistemului de sănătate la un nivel "gestionabil", ECDC a cerut din nou o "reintroducere rapidă și consolidare" a așa-numitelor măsuri "non-farmaceutice" împotriva COVID-19, un termen care acopera restricțiile în general.

"Este nevoie urgentă să se ia măsuri ferme pentru a reduce transmiterea, pentru a ușura povara grea asupra sistemelor sanitare și pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili în următoarele luni", a adăugat agenția.

Pentru ECDC, folosirea măștilor, telemunca, evitarea supraaglomerării în locurile și transportul public, izolarea în locuință în cazul îmbolnăvirii, aerisirea interioarelor și menținerea unui nivel ridicat de igienă "rămân o prioritate".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău