Omicron va deveni probabil varianta dominantă în Europa în patru săptămâni (expert)

  • 13 Decembrie 2021 19:53
Omicron va deveni probabil varianta dominantă în Europa în patru săptămâni (expert)

Omicron va deveni probabil varianta dominantă de coronavirus în Europa în patru săptămâni, depășind alte variante precum Delta, a declarat un expert de la Universitatea din Basel, relatează dpa, citat de Agerpres.

"În acest moment, (varianta) Omicron este încă rară în Europa", a declarat Richard Neher, șeful grupului de cercetare Evoluția Virusurilor și a Bacteriilor de la Universitatea din Basel, într-un interviu publicat luni pe site-ul universității.

''Dar dacă evoluția continuă în acest fel, Omicron va fi predominantă în Europa în aproximativ două până la patru săptămâni'', a mai spus el.

Datele oficiale din Danemarca și Marea Britanie sugerează că numărul infectărilor cu Omicron se dublează la fiecare trei până la patru zile.

Rata de transmisie este de trei ori mai mare decât cea a variantei Delta. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este că atât persoanele vaccinate, cât și cele nevaccinate sunt infectate.

Persoanele vaccinate erau mai bine protejate împotriva infectării cu varianta Delta decât cu Omicron.

Cu toate acestea, persoanele vaccinate, și mai ales cele care au primit o doză de supra-rapel, sunt încă protejate împotriva unei evoluții severe a bolii COVID-19 după infectarea cu varianta Omicron, potrivit expertului.

Richard Neher a declarat că inegalitatea în distribuția globală a vaccinurilor trebuie abordată cât mai curând posibil.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a criticat faptul că zeci de țări încă așteaptă suficiente doze de vaccin pentru a-și imuniza pe deplin angajații în domeniul sanitar, în timp ce țările bogate administrează deja cea de-a treia doză de vaccin populațiilor lor.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău