Omicron se propagă în lume precum un incendiu. OMS: Este mortal și crește riscul unei noi variante și mai periculoase

  • 05 Ianuarie 2022 14:22
Omicron se propagă în lume precum un incendiu. OMS: Este mortal și crește riscul unei noi variante și mai periculoase

Pe măsură ce varianta Omicron se va răspândi accelerat în întreaga lume, va crește și riscul apariției unei noi variante, mai periculoase, a coronavirusului, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), transmite DIGI24.ro.

Deși varianta Omicron se propagă precum un incendiu în întreaga lume, pare a fi mai puțin patogenă comparativ cu temerile inițiale și a reaprins speranța că pandemia ar putea fi depășită. Însă, Catherine Smallwood, reprezentantă a biroului de urgențe din cadrul OMS, a declarat că o creștere vertiginoasă a ratelor de infectare ar putea avea efectul opus.

"Cu cât (varianta) Omicron se răspândește mai mult, cu atât este transmisă mai mult și cu cât se replică mai mult, cu atât este mai probabil să genereze o nouă variantă. În prezent, Omicron este letală, poate provoca moartea (...) Poate mai puțin comparativ cu Delta, dar cine poate spune ce ar putea genera următoarea variantă?", a spus Smallwood.

Europa a înregistrat peste 100 de milioane de cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei și peste cinci milioane de cazuri noi în ultima săptămână a anului 2021, ceea ce "eclipsează aproape tot ce am văzut până în prezent", a adăugat reprezentanta OMS, potrivit sursei citate

"Ne situăm într-o fază foarte periculoasă, ratele de contaminare cresc semnificativ în Europa de Vest, iar impactul real al acestui lucru nu este deocamdată clar. În timp ce la nivel individual riscul de spitalizare este probabil mai mic în cazul variantei Omicron comparativ cu Delta, în general, Omicron ar putea reprezenta o amenințare mai mare din cauza numărului de cazuri. Când numărul cazurilor crește într-o manieră atât de semnificativă, este probabil ca mult mai mulți oameni cu boli grave să ajungă în spital și chiar să moară", a afirmat Smallwood.

Marea Britanie, care a anunțat marți că a identificat pentru prima dată peste 200.000 de cazuri noi zilnic, este amenințată de o criză în spitale din cauza lipsei de personal, situație cauzată de valul Omicron.

În Franța, autoritățile se așteptau marți ca numărul cazurilor să se apropie de 300.000.

Catherine Smallwood a declarat că preconizează scenarii similare în alte țări europene.

"Chiar și în sistemele sanitare sofisticate și de mare anvergură, există dificultăți reale chiar în acest moment și este probabil ca acest lucru să se răspândească în regiune", a precizat ea.

OMS a anunțat marți că apar tot mai multe dovezi că varianta Omicron de coronavirus afectează căile respiratorii superioare, provocând simptome mai blânde decât variantele anterioare. Managerul pentru monitorizarea COVID-19 din cadrul OMS, Abdi Mahamud, a declarat, însă, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva, că transmisibilitatea ridicată a Omicron înseamnă că noua variantă va deveni dominantă în câteva săptămâni în numeroase locuri, reprezentând o amenințare în țările în care o parte mare a populației rămâne nevaccinată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău