Omicron are o capacitate mai bună decât varianta Delta de a evita imunitatea postvaccinală (studiu)

  • 03 Ianuarie 2022 16:55
Omicron are o capacitate mai bună decât varianta Delta de a evita imunitatea postvaccinală (studiu)

Varianta Omicron a noului coronavirus deține o capacitate mai bună decât varianta Delta de a evita reacția imunitară a persoanelor vaccinate, potrivit unui studiu danez publicat săptămâna trecută, care explică motivele pentru care Omicron se răspândește cu o rapiditate mai mare, informează luni Reuters, potrivit Agerpres.

După descoperirea în luna noiembrie a variantei Omicron, ce prezintă un număr mult mai mare de mutații în comparație cu variantele precedente ale virusului SARS-CoV-2, oamenii de știință au încercat să afle dacă această variantă cauzează forme mai puțin grave de COVID-19, precum și motivele pentru care ea pare să fie mai contagioasă decât varianta anterior dominantă, Delta.

Un virus poate fi mai transmisibil din mai multe motive, precum perioada petrecută în aer, abilitatea sa de a se atașa de celule sau evitarea reacției generate de sistemul imunitar.

Analizând datele medicale obținute de la aproape 12.000 de familii daneze la jumătatea lunii decembrie, cercetătorii din această țară au descoperit că varianta Omicron este de 2,7-3,7 ori mai infecțioasă decât Delta în rândul persoanelor vaccinate.

Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea din Copenhaga, Biroul pentru Statistică din Danemarca și Statens Serum Institut (SSI), sugerează că virusul SARS-CoV-2 se răspândește mai rapid în prezent pentru că a devenit mai bun în ceea ce privește capacitatea lui de a evita imunitatea dobândită prin vaccinare.

"Descoperirea noastră confirmă că răspândirea rapidă a variantei Omicron poate fi atribuită în primul rând capacității sale de a evita reacția imunitară și mai puțin unei creșteri inerente a transmisibilității de bază", au adăugat autorii acestui studiu, care nu a fost deocamdată examinat de alți cercetători (procedura peer-review).

Peste 78% dintre danezi au fost vaccinați până în prezent cu schemă completă, iar 48% dintre ei au primit deja și doze de supra-rapel ("booster"). Mai mult de opt din zece danezi au fost vaccinați cu serul Pfizer-BioNTech.

Studiul a descoperit, de asemenea, că persoanele vaccinate cu doze "booster" sunt mai puțin susceptibile să transmită virusul, indiferent de varianta acestuia, în comparație cu persoanele nevaccinate.

Deși este mai transmisibilă, se pare că varianta Omicron provoacă forme mai puțin severe de COVID-19, a declarat directorul tehnic de la SSI, Tyra Grove Krause, citată luni de presa daneză.

"Deși varianta Omicron va fi în continuare capabilă să pună presiune pe sistemul nostru medical, totul indică faptul că este mai blândă decât varianta Delta", a precizat experta daneză, adăugând că riscul de a fi spitalizat din cauza infectării cu Omicron este de două ori mai mic decât riscul similar provocat de varianta Delta.

Aceste concluzii confirmă rezultatele furnizate de alte studii care au vizat varianta Omicron.

Dintr-un total de 93 de persoane care au fost spitalizate în Danemarca din cauza maladiei COVID-19 provocate de varianta Omicron la sfârșitul lunii decembrie, doar cinci erau internate în secții de terapie intensivă, potrivit datelor medicale daneze.

"Această situație ar putea fi lucrul de care avem nevoie pentru a ieși din pandemie, astfel încât acesta să fie ultimul val de coronavirus", a declarat Tyra Grove Krause.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău