Omenirea trebuie să se pregătească pentru valuri mai intense de caniculă, avertizează ONU

  • 18 Iulie 2023 19:59
Omenirea trebuie să se pregătească pentru valuri mai intense de caniculă, avertizează ONU

ONU a reamintit marți că omenirea trebuie să se pregătească pentru valuri mai intense de caniculă și le-a recomandat cetățenilor să-și elaboreze propriul ''plan de luptă'' pentru a înfrunta aceste temperaturi extreme diurne, dar și nocturne, informează Agerpres, cu referire la AFP.

''Astfel de fenomene vor continua să se intensifice, iar omenirea trebuie să se pregătească pentru valuri de caniculă mai intense'', a declarat John Nairn, expert în cadrul Organizației Meteorologie Mondiale (OMM), un organism ONU, cu prilejul unei conferințe de presă susținute la Geneva.

''Fenomenul El Nino, confirmat recent, va amplifica apariția și intensitatea valurilor de cădură extremă'', a precizat el.

În America de Nord, Asia, Africa de Nord și în bazinul mediteraneean, temperaturile vor depăși 40 de grade Celsius mai multe zile în această săptămână.

''Unul dintre fenomenele notabile pe care le-am observat este că numărul valurilor de caniculă simultane în emisfera nordică a crescut de șase ori începând din anii 1980. Această tendință nu prezintă niciun semn de diminuare'', a arătat Nairn.

''Mi-e teamă așadar că necazurile nu s-au terminat'', a adăugat el, subliniind că ''este responsabilitatea fiecăruia să-și facă un plan de luptă împotriva căldurii extreme.

Potrivit experților, gazele cu efect de seră care captează căldura sunt la originea schimbărilor climatice.

Gaze precum dioxidul de carbon, metanul și protoxidul de azot joacă un rol crucial în a împiedica o parte din razele soarelui să fie reflectate înapoi în spațiu.

Când acest ciclu este echilibrat, menține planeta la o temperatură suportabilă.

Însă prezența unei cantități nesustenabile de gaze cu efect de seră în atmosferă semnifică captarea unei cantități mai mari de căldură, ceea ce creează nu doar încălzirea globală, ci și alte anomalii climatice.

În timp ce mercurul termometrelor înregistrează record după record, OMM amintește comunității internaționale să nu-și concentreze atenția exclusiv asupra temperaturilor maximale.

''În realitate, temperatura nocturnă prezintă cel mai mare risc pentru sănătate, în special pentru populațiile vulnerabile'', a explicat Nairn.

El a explicat că, în anumite regiuni unde maximele ating sau depășesc 40 de grade Celsius, temperaturile rămân apropiate de acest nivel la miezul nopții.

În acest caz, a subliniat expertul, ''temperaturile nocturne ridicate repetate sunt în mod special periculoase pentru sănătatea umană, întrucât corpul nu reușește să se recupereze'', ceea ce ''conduce la o creștere a cazurile de infarct și de decese''.

Potrivit lui Panu Saaristo, din cadrul Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), copiii, persoanele vârstnice și persoanele cu afecțiuni cronice prezintă cel mai ridicat risc, conform Reuters.

Peste 60.000 de europeni au murit din cauza valurilor de caniculă de anul trecut, potrivit experților, în ciuda unui sistem de alertare printre cele mai bune din lume. În Italia, IFRC le telefonează vârstnicilor pentru a le verifica starea de sănătate, oferă apă de băut în Grecia și creează adăposturi pentru cetățenii afectați de incendiile de vegetație din insula spaniolă La Palma, a mai spus Saaristo.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău