OMC va tranșa diferendul dintre Turcia și UE cu privire la produsele siderurgice

  • 28 August 2020 19:06
OMC va tranșa diferendul dintre Turcia și UE cu privire la produsele siderurgice

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a anunțat vineri că, în urma unei plângeri formulate de Turcia, un grup de experți va ancheta contingentele tarifare introduse de Bruxelles pentru unele produse siderurgice turcești, informează AFP, preluat de Agerpres.

Această dispută vizează "măsurile de salvgardare", care în acest caz au luat forma contingentelor tarifare, adoptate de Uniunea Europeană în luna ianuarie 2019 pentru importurile de anumite produse siderurgice turcești.

Turcia, care a contestat măsurile adoptate de UE, precum și ancheta ce s-a finalizat prin introducerea acestor măsuri, s-a adresat Organizației Mondiale a Comerțului în luna martie 2020 pentru a cere, într-o primă fază, derularea de consultări bilaterale cu privire la acest dosar. Însă, după ce discuțiile au eșuat, autoritățile turce au solicitat OMC în luna iulie să tranșeze acest litigiu.

În cererea depusă de Turcia în luna iulie, autoritățile de la Ankara consideră că măsurile adoptate de Bruxelles "sunt incompatibile cu obligațiile asumate de Uniunea Europeană în cadrul GATT (predecesorul OMC din 1994) și în Acordul cu privire la măsurile de salvgardare".

Un stat membru al OMC poate adopta, temporar, astfel de măsuri pentru a proteja o ramură a producției naționale împotriva unei creșteri a importurilor pentru produsul în cauză sau amenință să provoace o pagubă gravă acelei ramuri de producție. Însă aceste măsuri trebuie să respecte anumite reguli și pot să facă obiectul unor litigii comerciale la OMC.

Principalii exportatori de oțel în UE sunt China, India, Rusia, Coreea de Sud, Turcia și Ucraina. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău