Ombudsmanul a sesizat CC cu privire la compensația pentru persoanele cu dizabilități

  • 07 Aprilie 2021 16:38
Ombudsmanul a sesizat CC cu privire la compensația pentru persoanele cu dizabilități

Avocatul poporului pentru drepturile copilului a solicitat Curții Constituționale să se pronunțe cu privire la constituționalitatea unei sintagme din Legea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, care, potrivit ombudsmanului, constituie temei pentru dezavantajarea persoanelor cu dizabilități accentuate care locuiesc în alte localități decât în municipiul Chișinău la acordarea compensației trimestriale pentru transport, transmite IPN.

Avocatul poporului pentru drepturile copilului consideră că sintagma „și de locul de trai (raioane/municipii)”, prevăzută în art.49 alin.(4) din Legea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, contravine principiului egalității statuat în art.16 coroborat cu art.47 și art. 51 din Constituția Republicii Moldova.

Problema a apărut în atenția ombudsmanului urmare a adresării unei persoane cu dizabilități, care a pretins că mărimea compensației trimestriale acordată persoanelor cu dizabilități diferă în funcție de locul de trai sau domiciliul acestora, fiind dezavantajate persoanele cu dizabilități din alte localități din aceeași categorie decât cele care domiciliază în municipiile Bălți și Chișinău.

Maia Bănărescu a mai stabilit că, deși de la 1 ianuarie 2021 cuantumul compensației trimestriale pentru serviciile de transport acordate persoanelor cu dizabilități severe și copiilor cu dizabilități în vârstă de până la 18 ani au fost echivalate, aceste prestații rămân în continuare diferențiate în funcție de locul de trai. Această sumă urmează a fi echivalată doar începând cu 1 ianuarie 2023, iar până atunci, în corespundere cu normele existente, aceste persoane urmează a fi tratate diferit în raport cu cele din aceiași categorie în funcție de locul de trai.

Avocatul poporului pentru drepturile copilului menționează în sesizare că transport urban există nu doar în municipiile Chișinău și Bălți, dar și în alte localități sau municipii (de exemplu, Cahul, Comrat etc.), dar și faptul că persoanele cu dizabilități din localitățile rurale, în special unde nu sunt instituții de menire socială (farmacii, instituții medicale sau servicii medicale specializate, magazine, etc.), suportă cheltuieli suplimentare pentru deplasare în centrele raionale sau municipiile Chișinău, Bălți etc. pentru a benefica de aceste servicii.

În prezent legislația națională stabilește pentru persoanele cu dizabilități accentuate o compensație trimestrială în raioane în mărime de 69 lei, în municipiul Bălți –135 de lei, iar pentru acei din capitală – 180 de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău