Omagiu limbii române, la cea mai veche şcoală românească din Cernăuţi

  • 23 Februarie 17:40
Omagiu limbii române, la cea mai veche şcoală românească din Cernăuţi

În fiecare instituţie de învăţământ din regiunea Cernăuţi, Ucraina, a fost marcată Ziua Internaţională a Limbii Materne, scrie TVR MOLDOVA.

Aceste acţiuni extraşcolare poartă o încărcătură emotivă, educativă şi instructivă deosebită prin omagierea limbii mamei, limbii de acasă, limbii neamului.

„În al limbilor tezaur / Fi-va pururi eternă / Limba doinelor de aur, / Limba noastră cea maternă”  a fost laitmotivul acţiunii extraşcolare, desfăşurate la Şcoala medie din Cerlena, raionul Noua Suliţă, organizate de învăţătoarea de clasele primare, Ludmila Condrea.

Elevii din clasa a patra, prin recitalul „Limba maternă – floare eternă”, au afirmat că pentru un popor graiul matern prezintă cea mai mare valoare. Această acţiune din preajma Zilei Internaţionale a Limbii Materne a fost întregită de sărbătoarea din 21 februarie, desfăşurată cu scopul de a promova diversitatea lingvistică şi culturală.

Cu acest prilej profesorii filologi de la Şcoala din Cerlena, Elisaveta Griţunic, Aurica Misiura şi Raisa Dumitraş au organizat o întâlnire de suflet cu poeţii originari din raionul Noua Suliţă, Vasile Vascan, care scrie în ucraineană, şi Sergiu Bespalco, care scrie în română.

La sărbătoare a fost prezentă şi metodista de la Cabinetul metodic raional, Olga Scripnic. Oaspeţii, vorbind despre importanţa cunoaşterii şi păstrării limbii materne, le-au citit elevilor poezii scrise în ultima vreme de ei.

Şi elevii au pregătit un recital de versuri ale acestor autori – în limbile ucraineană şi română. În final, directorul şcolii, Valeriu Priscu, a mulţumit oaspeţilor pentru această întâlnire cordială, în care verbul matern s-a simţit la el acasă. 

Sursa: TVR MOLDOVA 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chişinău
2 °C
cer fragmentat
Umiditate:37 %
Vint:2,1 m/s
Wed
3 °C
Thu
6 °C
Fri
8 °C
Sat
10 °C
Sun
10 °C

Curs oficial BNM 01 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9619 -0.1533
USD 18.2258 0.0549
RON 4.1351 -0.0307
UAH 0.6569 0.0096
RUB 0.2334 0.0059
Arhivă Radio Chișinău