Om de afaceri | Omul are la îndemână mai multe pârghii pentru a economisi bani

  • 31 Ianuarie 2020 15:53
Om de afaceri | Omul are la îndemână mai multe pârghii pentru a economisi bani

Pentru a-și gestiona corect banii, primul lucru pe care trebuie să-l facă orice om este să-și scrie în fiecare zi, timp de un an, toate cheltuielile și veniturile. În contextul campaniei „Află totul despre bani”, Sergiu Malairău, om de afaceri din sectorul IT, spune că planificarea cheltuielilor este un test pentru cei care doresc să devină independenți financiar, să vadă situația reală și să nu aibă iluzii că cheltuie mai puțin, transmite IPN.

Despre perioada când poți începe să faci economii de bani, Sergiu Malairău spune că e rău când se ajunge la această idee târziu, dar oricând se poate începe. Cel mai bine este ca de mici copiii să fie educați la școală și în familie despre sensul banilor, pentru ca să pășească în viață pregătiți. Omul de afaceri menționează că gestionarea corectă a banilor ar trebui să fie un mod de viață, o planificare pentru un orizont larg. În opinia sa, cel mai bine e să se cheltuie mai puțin decât se câștigă și acest lucru trebuie făcut la orice nivel de venit.

Când sunt scrise toate cheltuielile și veniturile dintr-o perioadă este văzută situația reală și pot fi planificate anumite lucruri. Asta devine o deprindere, iar dacă este deprindere, acest fapt formează viața de mai departe. „Nu faci achiziții pe emoții. Întotdeauna îți ei un răgaz de timp, ca să te gândești. Pentru că atunci când faci achiziții, cumpărături pe emoții, întotdeauna plătești mai mult” spune Sergiu Malairău.

Ideea de a face economii de bani nu înseamnă să fii zgârcit, dar este să tinzi să ochești un preț corect pentru produsul de care ai nevoie. Totodată, să te întrebi dacă într-adevăr ai nevoie de produs, dacă el îți va aduce valoare adăugată. Chiar dacă răspunzi da, întreabă-te pentru cât timp, ulterior fă o retrospectivă cu alte produse, lucruri pentru care ai cheltuit bani, dacă ele au meritat sau nu. „O tonă de fier sau de oțel nu trezește emoții, de acea are un preț corect pe piață. Dar un iphone, o haină deosebită sau mașină, nu neapărat va avea un preț corect. Dacă faci cumpărătura pe emoție, vei plăti mai mult, banul acela pe care l-ai muncit așa de greu, îl vei da altcuiva”, explică Sergiu Malairău.

Campania „Află totul despre bani” este adresată publicului larg al Republicii Moldova și este derulată sub egida Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței, în parteneriat cu Camera de Comerț din Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău