Oliver Varhelyi: Comisia Europeană lucrează la un raport privind pregătirea Republicii Moldova de a deveni candidat la aderarea la UE

  • 20 Mai 2022 14:13
Oliver Varhelyi: Comisia Europeană lucrează la un raport privind pregătirea Republicii Moldova de a deveni candidat la aderarea la UE

Comisia Europeană lucrează la un raport privind pregătirea Republicii Moldova de a deveni candidat la aderarea la UE. Potrivit Infotag, acest lucru a fost declarat de Comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Oliver Varhelyi.

Comentând rezultatele vizitei președintelui Maia Sandu la Bruxelles, acesta a subliniat că "Comisia Europeană lucrează într-un mod accelerat pentru a prezenta un raport la summitul din iunie al Consiliului Uniunii Europene".

"Înțelegem că Moldova are nevoie de sprijinul nostru și acesta va fi oferit în viitor", a spus Varheli.

El a amintit că în urma discursului lui Sandu, Parlamentul European a susținut pe 19 mai rezoluția privind acordarea Republicii Moldova a statutului de candidat la aderarea la UE, solicitând Comisiei Europene "să-și finalizeze evaluarea cât mai curând posibil și să ofere Republicii Moldova asistență deplină în acest proces".

"Parlamentul European salută cererea Moldovei de aderare la UE din 3 martie și solicită instituțiilor UE să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană și pe baza meritului, iar între timp continuăm eforturile de integrare a țării în piața unică a UE și de intensificare a cooperării sectoriale", se arată în rezoluția adoptată de Parlamentul European.

Parlamentul European a cerut, de asemenea, țărilor UE să susțină cursul european al Moldovei la reuniunea din iunie.

"Ca și în cazul Ucrainei, o perspectivă clară de aderare la UE va fi un element esențial de speranță, care va întări moralul populației moldovenești în această perioadă de nesiguranță și dificultăți extreme", se subliniază documentul.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău