Olimpice/Coronavirus: Sportivii care și-au asigurat biletul pentru JO 2020 rămân calificați pentru anul viitor

  • 27 Martie 2020 08:42
Olimpice/Coronavirus: Sportivii care și-au asigurat biletul pentru JO 2020 rămân calificați pentru anul viitor

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a decis ca sportivii care și-au asigurat deja biletul pentru Jocurile Olimpice 2020 de la Tokyo să rămână calificați la evenimentul amânat pentru 2021 din cauza pandemiei de coronavirus, informează AFP, preluat de Agerpres.

Responsabilii CIO și cei ai celor 32 de federații sportive implicate în Jocurile de vară, reuniți în cadrul unei teleconferințe, au căzut de acord asupra acestui principiu de bază, chiar înainte de a discuta o dată de reprogramate a competiției care urma să se desfășoare între 24 iulie și 9 august în capitala Japoniei.

"Thomas Bach (președintele CIO) a explicat mai întâi motivele deciziei de amânare, apoi a spus că sportivii calificați pentru Tokyo-2020 vor fi în mod automat calificați pentru 2021", a declarat unul dintre participanți pentru AFP.

Aproximativ 57% dintre cei 11.000 de participanți la JO au obținut deja calificarea, conform cifrelor comunicate în cursul acestei săptămâni de CIO.

"Unul dintre principalele subiecte", a continuat aceeași sursă, "a fost de a ști când și cum vor fi organizate calificările. În câteva federații, mulți sportivi nu sunt calificați și este nevoie de cel puțin trei luni înaintea JO pentru a le organiza".

Anumite sporturi, precum boxul, și-au văzut o mare parte a turneelor lor de calificare întrerupte sau anulate din cauza situației sanitare mondiale, în timp ce altele, precum yachting-ul, au deja un efectiv de 90% de calificați.

"Cotele alocate rămân alocate", a confirmat un alt participant la reuniunea de joi, potrivit căruia principala preocupare a părților implicate a fost reprogramarea Jocurilor Olimpice.

"Thomas Bach a confirmat că o decizie (pe această temă) va fi luată în următoarele patru săptămâni", a indicat el. "Unii au spus că preferă luna mai 2021, alții iunie...". Mulți dintre președinți și-au exprimat, pe de altă parte, preocupările financiare, solicitând în avans o parte din sumele alocate în mod tradițional federațiilor de către CIO după încheierea Jocurilor Olimpice.

Comitetul Internațional Olimpic și guvernul japonez au căzut de acord, marți, pentru o amânare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo din cauza situației sanitare, fiind pentru prima oară după cel de-al Doilea Război Mondial când marele eveniment polisportiv mondial nu se desfășoară la data prevăzută inițial.

România a ajuns la 59 de sportivi calificați la JO 2020 până în acest moment (nominal sau locuri cotă):
Atletism (5): Florentina Iușco (săritura în lungime), Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălțime), Alin Firfirică (aruncarea discului);

box (1): Cosmin-Petre Gîrleanu (cat. 52 kg);

baschet (4): echipa feminină 3x3;

Canotaj (18): patru rame masculin, dublu vâsle feminin - categorie ușoară, patru rame feminin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, dublu rame masculin;

Ciclism (2): Vlad Dascălu (mountain bike), (ciclism pe șosea);

Fotbal (18): echipa națională olimpică;

Gimnastică artistică (2): Maria Holbură (individual compus), Marian Drăgulescu (sărituri);

Înot (2): Robert Glință (100 m spate), Daniel Martin (100 m spate);

Kaiac-canoe (2): canoe-2 masculin pe 1.000 m;

Lupte (1): Alina Vuc (cat. 50 kg);

Tenis de masă (3): echipa feminină (3 jucătoare);

Tir sportiv (1): Laura Coman (pușcă aer comprimat 10 m).

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău