Olimpice/Coronavirus | Cu trei luni înaintea JO de la Tokyo, lentoarea vaccinării întreține îndoiala

  • 23 Aprilie 2021 10:30
Olimpice/Coronavirus | Cu trei luni înaintea JO de la Tokyo, lentoarea vaccinării întreține îndoiala

Cu trei luni înaintea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, cea mai mare competiție polisportivă planetară de la debutul pandemiei de coronavirus, lentoarea vaccinării în Japonia alimentează îndoielile privind capacitatea de a organiza evenimentul, în ciuda asigurărilor date de organizatori, informează AFP.

Comitetul organizator și responsabilii japonezi subliniază că vaccinurile nu sunt o condiție prealabilă pentru desfășurarea Jocurilor, ce se vor deschide pe 23 iulie după amânarea lor cu un an din cauza crizei sanitare mondiale, o premieră pe timp de pace.

Participanții nu vor trebui să fie vaccinați înainte de sosirea lor în Japonia și nu este prevăzută o prioritate la vaccinarea sportivilor sau a voluntarilor japonezi.

În Japonia, vaccinarea trenează, doar aproximativ 1,5 milioane de persoane primind prima doză de vaccin până miercuri și doar 827.000 au făcut și rapelul, mai exact 0,7 la sută din populație, conform cifrelor oficiale.

Această lentoare, care poate surprinde în a treia economie a lumii, este datorată, conform experților, unui amestec de prudență medicală și de obstacole birocratice, iritând opinia publică.

Guvernul acționează cu circumspecție pentru a instaura încrederea în vaccin, susține Takakazu Yamagishi, director al Centrului de afaceri internaționale al Universității Nanzan din Nagoya (centru), expert în politici de sănătate.

"Văzând procesul mai accelerat de vaccinare din străinătate, oamenii realizează din ce în ce mai mult că amânarea procesului de vaccinare a pus Japonia într-o poziție dificilă pentru organizarea Jocurilor Olimpice. Iar acest lucru ar putea slăbi susținerea acordată Jocurilor", a mai spus expertul.

Majoritatea japonezilor se opune de mai multe luni organizării Jocurilor Olimpice în această vară, conform tuturor sondajelor legate de această chestiune. .

Arhipelagul nipon, care și-a închis rapid frontierele în 2020, a avut o rată de mortalitate relativ mică în comparație cu alte țări, cu mai puțin de 10.000 de decese.

La rândul său, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) încurajează sportivii să se vaccineze și a obținut vaccinuri din China pentru echipele olimpice care au un acces limitat la vaccinuri.

Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost amânate cu un an din cauza pandemiei de coronavirus și urmează să se desfășoare între 23 iulie și 8 august 2021, în timp ce Jocurile Paralimpice au fost reprogramate pentru perioada 24 august-5 septembrie.

Sursa: AGERPRES 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău