Olimpice: CIO manifestă un ''optimism moderat'' în legătură cu JO de la Tokyo și JO de la Beijing din 2022

  • 06 Septembrie 2020 16:14
Olimpice: CIO manifestă un ''optimism moderat'' în legătură cu JO de la Tokyo și JO de la Beijing din 2022

Comitetul Internațional Olimpic (COI) speră ca JO de vară de la Tokyo 2020, amânate pentru 2021 din cauza pandemiei de coronavirus, și JO de iarnă de la Beijing din 2022 să se poată desfășura în cele mai bune condiții, în pofida perturbărilor cauzate de pandemia de Covid-19.

''Avem un optimism moderat deoarece nu știm care va fi situația sanitară peste un an. Dar suntem optimiști pentru că avem un parteneriat fantastic cu oficialitățile de la Tokyo și la fel de puternic cu Beijing'', a declarat directorul executiv al CIO, Christophe Dubi, conform Xinhua.

Jocurile Olimpice de la Tokyo, programate în vara acestui an, au fost amânate cu un an pentru prima dată în istoria mișcării olimpice, iar Dubi a recunoscut că mai este mult de muncă pentru organizatori până în vara lui 2021.

"Avem un grup de lucru care analizează toate aspectele organizării Jocurilor pentru a ajuta Tokyo. Un aspect se leagă de partea economică iar celălalt pentru că s-ar putea să ne confruntăm cu situația ce ține de Covid. În ce măsură nu știm, dar cel puțin ne vom gândi la ce este nevoie pentru a organiza un asemenea eveniment, cum sunt JO, într-o asemenea posibilă conjunctură'', a spus Dubi.

O comisie guvernamentală japoneză însărcinată cu formularea pașilor de combatere a pandemiei de coronavirus în perspectiva Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo, amânate de anul acesta pentru 2021, a avut, vineri, prima sa reuniune și va înainta un raport preliminar înainte de sfârșitul anului.

Comisia, condusă de Kazuhiro Sugita, în cooperare cu guvernul metropolitan de la Tokyo și cu Comitetul local de organizare a JO, are ca misiune controlul frontierelor și stabilirea măsurilor de siguranță.

''Din perspectiva organizării unor Jocuri sigure, luăm în considerare măsuri efective și le punem în practică'', a afirmat Sugita în cadrul reuniunii.

Pornind de la presupunerea că răspândirea globală a virusului nu va fi controlată total până la Jocurile de la Tokyo, guvernul nipon și Comitetul de organizare iau în considerare relaxarea restricțiilor de intrare în țară pentru sportivii străini.

Relaxarea este așteptată să fie făcută cu condiția ca sportivii să furnizeze documente prin care să dovedească faptul că au fost testați negativ la coronavirus și să accepte limite de călătorie în Japonia, potrivit oficialilor guvernamentali.

Participanții la prima reuniune a comisiei includ oficiali din ministerele de Externe și al Sănătății, precum și din partea agenției pentru imigrări.

În condiții normale, circa 11.000 de sportivi din peste 200 de țări și regiuni participă la Jocurile Olimpice.

Totuși, în cadrul eforturilor de împiedicare a răspândirii virusului, Japonia refuză intrarea pe teritoriul său a străinilor care au fost recent în 159 de țări și regiuni, inclusiv cea mai mare parte a Asiei, toată Europa și Statele Unite.

Comisia intenționează să aibă mai multe întâlniri până la prezentarea unui raport.

Alte probleme pe agenda sa sunt măsurile anti-virus în Satul Olimpic și la bazele olimpice, pașii care trebuie urmați împotriva infectărilor cu COVID-19 și modul de gestionare a spectatorilor. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău