Oligarhii ruși, critici la adresa politicii lui Putin. „În Ucraina, oameni nevinovați mor în fiecare zi. Este de neconceput”

  • 28 Februarie 2022 16:24
Oligarhii ruși, critici la adresa politicii lui Putin. „În Ucraina, oameni nevinovați mor în fiecare zi. Este de neconceput”

Oligarhul rus Oleg Deripaska a cerut luni încetarea „capitalismului de stat” în Rusia în fața crizei provocate de sancțiunile occidentale, în urma invaziei ruse din Ucraina. El nu este singurul miliardar rus care se exprimă critic la adresa politicii lui Vladimir Putin.

„Este o adevărată criză și avem nevoie de manageri de criză adevărați (...) Trebuie să schimbăm neapărat politica economică și să punem capăt acestui capitalism de stat”, a scris pe Telegram miliardarul și fondatorul gigantului Rusal, producător de aluminiu.

Contrar situației din 2014, când au fost adoptate primele sancțiuni în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova, „nu va mai fi posibil pur și simplu să așteptăm”, a adăugat Deripaska, unul dintre cei mai bogați 50 de oameni din Rusia.

El a spus că așteaptă din partea guvernului „clarificări și comentarii clare asupra politicii economice în următoarele trei luni”, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Este una din rarele critici la adresa Kremlinului, care și-a supus elita economică de la venirea la putere a lui Vladimir Putin.

Un alt miliardar rus, Oleg Tinkov, fondatorul băncii Tinkoff, a criticat de asemenea invazia din Ucraina, într-un mesaj publicat luni.

„Astăzi, în Ucraina, oameni nevinovați mor în fiecare zi. Este de neconceput și inacceptabil!”, a scris el pe Instagram, făcând apel la „alocarea de bani pentru îngrijirea oamenilor, pentru cercetarea pentru vindecarea cancerului, și nu pentru război”.

Unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia, oligarhul Roman Abramovici, „a fost contactat de Ucraina pentru a ajuta la găsirea unei soluții și de atunci lucrează la oferirea de ajutor”, a precizat purtătoarea sa de cuvânt, Rola Brentlin.

Duminică, miliardarul rus Mihail Fridman a denunțat la rândul său războiul din Ucraina, într-o scrisoare către angajații fondului său, LetterOne.

„Sunt convins că războiul nu poate fi niciodată răspunsul. Această criză va costa vieți și va face ravagii în două națiuni surori de sute de ani”, a scris el, spunând că își dorește ca această „vărsare de sânge” să înceteze.

Aceste luări de poziție survin în contextul în care țările occidentale au decis să își extindă sancțiunile împotriva Rusiei, ajungând la oligarhi și la activele lor din întreaga lume.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău