Oligarhii ruși cer ajutorul Kremlinului după impunerea sancțiunilor americane

  • 05 Mai 2018 12:59
Oligarhii ruși cer ajutorul Kremlinului după impunerea sancțiunilor americane

Miliardarul Alexei Mordașov, proprietarul companiei ruse „Power Machines”, a adresat o scrisoare primului ministru rus Dmitri Medvedev, în care îi cere ajutorul din cauza sancțiunilor americane, scrie publicatia The Bell.

În scrisoare, Mordașov cere, în special, să i se acorde finanțare cu dobanda subventionata prin intermediul Centrului de export din Rusia și să se interzică companiilor de stat să ceară societății garanții de stat. De asemenea, oligarhul dorește ca Banca Centrală a Rusiei să oblige băncile ruse să ofere împrumuturi cu dobânda scazuta firmelor care intră sub incidența sancțiunilor, scrie Pagina de Rusia.

Totodata, la 12 aprilie, în cadrul unei reuniuni a comisiei guvernamentale privind ”substituirea importurilor”, Mordașov a cerut guvernului să-i acorde privilegii comerciale pe piața internă și sa se susțina accesul companiei sale pe piața externă.

„Power Machines” a fost inlcusa pe lista de sancțiuni după scandalul cu furnizarea ilegala de turbine cu gaz Siemnes în Crimeea. În raportul financiar pentru anul 2017, emis după instituirea sancțiunilor, compania a indicat că, potrivit estimărilor preliminare ale conducerii, efectul sancțiunilor asupra rezultatelor financiare ale grupului „nu este semnificativ”.

Totodata, ieri, și miliardarul Viktor Vekselberg, proprietarul grupului Renova, de asemenea afectat de sancțiunile SUA, a cerut guvernului rus un plan de sustinere care sa prevada refinantarea creditelor straine in valoare de 800 milioane euro, acordarea de comenzi de stat, amanarea rambursarii creditelor curente, taxe suplimentare pentru companiile concurente, facilitati fiscale si interdictia de import a anumitor produse fabricate de firmele grupului Renova.

După introducerea, la începutul lunii aprilie, a noilor sancțiuni americane împotriva oligrahilor din anturajul lui Putin, guvernul Federației Ruse a promis sprijin companiilor patronate de catre acestia.

Pana acum, au cerut in mod deschis ajutor din partea statului rus grupurile de companii controlate de miliardarii Viktor Vekselberg, Alexei Mordasov și Oleg Deripaska.

Alexei Mordașov ocupă locul doi în clasamentul celor mai bogați oameni din Rusia, conform versiunii Forbes 2018. Revista estimează averea sa la 18,7 miliarde de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău