Oligarhia de pe ambele maluri ale Nistrului ar putea accepta cu ușurință reintegrarea R.Moldova, crede Mark Tkaciuk

  • 06 Aprilie 2019 17:34
Oligarhia de pe ambele maluri ale Nistrului ar putea accepta cu ușurință reintegrarea R.Moldova, crede Mark Tkaciuk

Oligarhia de pe ambele maluri ale Nistrului ar putea accepta cu ușurință reintegrarea Moldovei, consideră fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk.

El a menționat, în cadrul conferinței anuale a programului "Dialoguri transnistrene", ecă "republicile de pe ambele maluri demult au încetat să mai fie republici, transformându-se într-un fel de oligarhii suverane", transmite INFOTAG.

"Însă acestea continuă să aibă nevoie de legitimitate, care este asigurată atât cu putere financiară și cu structuri de forță, cât și prin contradicțiile partenerilor externi. În aceste condiții, oligarhii de ambele părți pot accepta cu ușurință proiectul de reintegrare și chiar pot să spere la un sprijin serios din exterior. Realizarea acestui obiectiv ar permite oligarhilor să ajungă la un nivel absolut nou, transformând ticăloșii de ieri în eroi olimpici. Însă trebuie remarcat faptul că un astfel de rezultat amenință cu o instabilitate serioasă, căci va fi vorba de reintegrarea nu a societății de pe cele două maluri, ci doar a anumitor persoane interesate", a declarat Tkaciuk.

Fostul pretins ministru de externe de la Tiraspol, Valeri Lițkai, a remarcat că "în regiune s-a împlinit visul lui Berezovski - pe ambele maluri ale Nistrului puterea aparține oligarhilor".

"Scopurile lor principale sunt de a-și păstra proprietatea și puterea. Desigur, ei au nevoie și de populație, dar numai în calitate de consumator. Relațiile dintre cele două oligopoluri seamănă cu doi tigri care au împărțit terenurile de vânătoare și nu încalcă aceste granițe. Și, în această situație, oligarhii se manifestă prin realizarea intereselor propriilor imperii, fără a se baza pe dreptul internațional. Vectorii de dezvoltare în Moldova s-au păstrat, dar și-au pierdut esența. De aceea, în viitor, nu este exclus că oligarhiile vor recurge la o simbioză: vor crea un super sistem care să le garanteze o coexistență confortabilă", a spus Lițkai.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău