Olga Găgăuz: Până în anul 2040, dacă nivelul de fertilitate va rămâne la nivelul actual, și cu tendințele migraționale specifice ultimilor ani, populația poate să se micșoreze până la 1,7 milioane

  • 30 Ianuarie 2023 14:20
Olga Găgăuz: Până în anul 2040, dacă nivelul de fertilitate  va rămâne la nivelul actual, și cu tendințele migraționale specifice ultimilor ani, populația poate să se micșoreze până la 1,7 milioane

În următoarele două decenii populația R. Moldova ar putea scădea cu aproape un milion de oameni, și ar putea ajunge la 1,7 milioane de cetățeni, potrivit prognozelor demografice. Principala cauză este migrația, în prezent una dintre cele mai grave probleme ale Rep. Moldova care pune în pericol dezvoltarea economică și socială a țării, scrie Radio Chișinău.

Rep. Moldova a intrat în faza demografică cunoscută sub denumirea de îmbătrânirea populației. Ceea ce înseamnă că, an de an, populația va scădea, iar peste două decenii numărul locuitorilor Rep. Moldova ar urma să ajungă la doar 1,7 milioane, a atenționat directoarea Institutului Național de Cercetări Economice, Olgă Găgăuz:

Lumea pleacă din Rep. Moldova și asta este cauza principală de scădere a numărului populației. Până în anul 2040, dacă nivelul de fertilitate  va rămâne la nivelul actual, și cu tendințele migraționale specifice ultimilor ani, populația poate să se micșoreze până la 1,7 milioane. În condițiile în care speranța de viață va crește semnificativ și va scădea migrația internațională atunci populația ar putea constitui în jur de două milioane” susține Olga Găgăuz.

Plecarea forțelor apte de muncă duce la un deficit al populației calificate cu un impact major asupra dezvoltării socio-economice a țării. Totodată, îmbătrânirea populației înseamnă un efort mai mare pe sistemul social, atenționează  demografii.

Din cauza migrației Rep. Moldova pierde anual circa două procente din populație,  echivalentul a câtorva localități, susține demograful Valeriu Sainsus:

„Ultimele date statistice arată că în Rep. Moldova avem mai puțin de 29 de mii de nașteri anuale. În ultimii cinci ani avem o descreștere de la 35 de mii de nașteri anual la 29-28 de mii de nașteri. În același timp, avem înregistrate circa 16 mii de nașteri în afara țării. Este destul de drastic în contextul în care populația cu potențial demografic are reproducerea în afara țării. Denotă faptul că emigrația excesivă este o prioritate a tinerilor, în mod special. Cea mai mare presiune va fi pe sectorul social, reieșind din faptul că o parte din populație produce și întreține cealaltă parte a populației, în contextul îmbătrânirii populației, de cele mai dese ori povara va reveni pe seama statului”,  susține demograful Valeriu Sainsus.

Depopularea Rep. Moldova este un indicator că Rep. Moldova nu este o țară atractivă economic pentru trai, spune analistul economic Viorel Gârbu.

Datele Biroului Național de Statistică arată că numărul real al populației în Rep. Moldova este de 2,6 milioane de locuitori, cu aproape 300 de mii mai puțini decât în 2014.  Cel mai mult a scăzut populația din mediul rural – cu circa 230.000 de oameni. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău