Olesea Stamate solicită un audit din partea Procuraturii Generale, cu privire la statutul de învinuit al noului membru al CSM, Iulian Muntean
-
25 Septembrie 2023 16:36
Președinta Comisiei parlamentare juridice, Olesea Stamate, solicită un audit din partea Procuraturii Generale, după ce s-a aflat că informația cu privire la statutul de învinuit al noului membru al CSM, Iulian Muntean, într-un dosar de corupție nu se regăsește în Registrul informației criminalistice și criminologice sau așa numita „banca centrală de date”. Această practică de neintroducere a datelor este una îngrijorătoare, a subliniat Olesea Stamate. Declarațiile au fost făcute în cadrul unor audieri organizate la Parlament în cazul lui Iulian Muntean, care a promovat evaluarea pre-vetting, chiar dacă figurează într-un dosar de corupție, transmite Radio Chișinău.
Președintele Comisiei Pre-vetting, Herman von Hebel, a precizat că CNA și SIS nu au oferit informații cu privire la implicarea lui Iulian Muntean în vreo procedură penală. La rândul ei, fondatoarea Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Nadejda Hriptievschi, care la fel face parte din Comisia de evaluare, a explicat de ce aceste date nu au fost cerute de la Procuratura Anticorupție.
„În cazul în care primeam informații, fie de la instituții, fie din surse publice, că persoana fie a avut dosar, fie are vreo tangență, atunci solicitam informații concrete de la Procuratura Anticorupție”, a spus Hriptievschi.
Între timp, șeful Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu, a subliniat faptul că în Registrul informației criminalistice și criminologice, sau așa numita „banca centrală de date”, nu există informația cu privire la statutul de învinuit a lui Iulian Muntean.
„Noi am făcut verificări în baza noastră de date în ceea ce privește rapoartele de analiză operațională și în baza noastră internă de date ce ține de persoane bănuite. În niciuna din ele nu a figurat această informație”, a declarat Rusu.
Practica de neintroducere a datelor în acest registru este una îngrijorătoare, a subliniat președinta Comisei parlamentare juridice, Olesea Stamate
„Eu mă gândesc din perspectiva parlamentului și a altor autorități ale statului care, atunci când propun spre numire o persoană, solicită informații de la câteva entități. Printre ele nu este Procuratura Anticorupție și Procuratura Generală. Există cazierul de integritate de la CNA, ANI și SIS. Asta înseamnă că și Parlamentul atunci când își propune să numească o persoană în funcție de demnitate publică, se poate trezi în situația ca să numească în funcție o persoană care are un anumit statut într-un dosar penal, fără să cunoască despre acest lucru”, a menționat Stamate.
Amintim că săptămâna trecută, Iulian Muntean, a anunțat că ar putea demisiona, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a emis o declarație prin care i-a sugerat să renunțe la funcția de membru al CSM, în urma informații apărute în spațiul public precum că ar fi cercetat într-un dosar de corupție.
Iulian Muntean a recunoscut ulterior că dosarul este „unul fabricat în perioada regimului Plahotniuc”. În pofida acestui lucru, Iulian Muntean nu a informat Comisia pre-vetting despre acest lucru.