Olesea Stamate: Schimbările la CSJ reprezintă abia „primul pas” în reforma justiției

  • 03 Octombrie 14:16
Olesea Stamate: Schimbările la CSJ reprezintă abia „primul pas” în reforma justiției

Ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, susţine că schimbările la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) reprezintă abia "primul pas" în reforma sistemului justiţiei, iar Guvernul intenţionează să consolideze mecanismele pentru autocurăţirea sistemului în întregime.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în ajun, la un post de televiziune, ea a menţionat că "a discutat cu partenerii de dezvoltare ideea unei misiuni permanente de monitorizare în inspecţia judiciară, a diferite organe disciplinare ale sistemului de justiţie".

"Aceasta înseamnă că experţii vor monitoriza permanent funcţionarea sistemului şi vor interveni în caz de încălcări. Verificările la CSJ sunt abia primul pas, urmate de alte măsuri", a spus ministrul.

Potrivit ei, la procuratură "lucrurile stau foarte prost" şi, "probabil, acolo există grupuri criminale întregi care se ocupă de acoperirea diverselor încălcări".

"Există procurori care, dacă nu au participat, atunci au acoperit diferite forme de activitate criminală. Şi acum, simţind presiuni din partea societăţii, ei devin foarte activi, încercând să iasă curaţi. Aceşti oameni, desigur, nu pot face parte din sistem", a spus ministrul.

Stamate a spus că în comisia pentru selectarea noului procuror general va fi inclus un expert străin. Este vorba de James Hamilton, fost procuror din Irlanda care a lucrat inclusiv la Comisia de la Veneţia".

Ea a confirmat că tatăl ei este avocatul şoferiţei vinovate de accidentul produs în sectorul Buiucani al capitalei.

"Dar situaţia trebuie clarificată. Există speculaţii că tatăl meu ajută la "rezolvarea treburilor" acestei persoane. El o reprezintă doar în ultima cauză, în care nu există nicio nici măcar decizia instanţei primare", a spus Stamate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
3,94 °C
ploaie ușoară
Umiditate:86 %
Vint:6,7 m/s
Fri
-1 °C
Sat
-0 °C
Sun
0 °C
Mon
2 °C
Tue
3 °C

Curs oficial BNM 21 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2892 -0.0993
USD 17.4444 -0.0597
RON 4.0366 -0.0231
UAH 0.7220 -0.0013
RUB 0.2726 -0.0019
Arhivă Radio Chișinău