Olesea Stamate: Schimbările la CSJ reprezintă abia „primul pas” în reforma justiției

  • 03 Octombrie 2019 14:16
Olesea Stamate: Schimbările la CSJ reprezintă abia „primul pas” în reforma justiției

Ministrul Justiției, Olesea Stamate, susține că schimbările la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) reprezintă abia "primul pas" în reforma sistemului justiției, iar Guvernul intenționează să consolideze mecanismele pentru autocurățirea sistemului în întregime.

Potrivit agenției INFOTAG, în ajun, la un post de televiziune, ea a menționat că "a discutat cu partenerii de dezvoltare ideea unei misiuni permanente de monitorizare în inspecția judiciară, a diferite organe disciplinare ale sistemului de justiție".

"Aceasta înseamnă că experții vor monitoriza permanent funcționarea sistemului și vor interveni în caz de încălcări. Verificările la CSJ sunt abia primul pas, urmate de alte măsuri", a spus ministrul.

Potrivit ei, la procuratură "lucrurile stau foarte prost" și, "probabil, acolo există grupuri criminale întregi care se ocupă de acoperirea diverselor încălcări".

"Există procurori care, dacă nu au participat, atunci au acoperit diferite forme de activitate criminală. Și acum, simțind presiuni din partea societății, ei devin foarte activi, încercând să iasă curați. Acești oameni, desigur, nu pot face parte din sistem", a spus ministrul.

Stamate a spus că în comisia pentru selectarea noului procuror general va fi inclus un expert străin. Este vorba de James Hamilton, fost procuror din Irlanda care a lucrat inclusiv la Comisia de la Veneția".

Ea a confirmat că tatăl ei este avocatul șoferiței vinovate de accidentul produs în sectorul Buiucani al capitalei.

"Dar situația trebuie clarificată. Există speculații că tatăl meu ajută la "rezolvarea treburilor" acestei persoane. El o reprezintă doar în ultima cauză, în care nu există nicio nici măcar decizia instanței primare", a spus Stamate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
29
Ploaie ușoară
Umiditate:51 %
Vint:4,6 m/s
Mon
25
Tue
23
Wed
17
Thu
19
Fri
21

Curs oficial BNM 06 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3895 -0.0444
USD 17.2619 0.0347
RON 4.0083 -0.0122
UAH 0.6355 0.0018
RUB 0.2426 -0.0022
Arhivă Radio Chișinău